Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee pääkaupungista Tallinnasta 180 kilometriä etelään ja siellä asuu noin satatuhatta ihmistä.
Kuitenkin Tartosta on aina puhuttu ja puhutaan yhä paljon. Miksi niin? Onko Tartto sitten jotenkin erityinen paikka Virossa ja/tai koko Euroopassa? Miten sisämaassa, Viron mittakaavassa ”kaukana” pääkaupungista sijaitsee maan henkinen keskus, kulttuuripääkaupunki ja vankkumaton tieteen ja sivistyksen keskus. Miksi juuri Tarttoon perustettiin Ruotsin suurvalta-aikaan koko valtion toinen yliopisto, heti kuuluisan Uppsalan jälkeen – ennen Suomen Turkua? Entä jos se onkin ”one of Europe’s hidden gems”, kuten kansainvälinen matkaopasjätti väittää?
Miksi aina uudet ja uudet ensikertalaiset ihastuvat Tarttoon? Miksi niin monella suomalaisella on tiivis suhde siihen? Aino Kallas kirjoitti jo vuonna 1903: “Tartossa on luullakseni virkeämpi elämä kuin yleensä sen suuruisissa pikkukaupungeissa – sen yliopistokaupunkimaisema vanhoine traditsioineen vaikuttaneen sen, samoin kuin se seikka, että se on kaiken virolaisuuden keskus.” Professori Marju Lauristin, kirjailija Maimu Berg, teatterijohtaja Andres Dvinjaninov, arkeologi Andres Tvauri ja muut luentosarjamme alustajat kertovat, onko yhä näin.
Sanotaan, että Tartto ei ole vain paikka – se on henki. Tänä syksynä jäljitämme Tarton henkeä Tuglas-seuran ja Tarton yliopiston yhteisessä kulttuurisarjassa. Kurkistelemme kaupunkiin sen nähtävyyksien, historian, teattereiden kautta, luemme kirjoja, katsomme elokuvia, kierrämme kaupunginosia, kuuntelemme opiskelijoita ja musiikkia.
20.9. Tartto saapuu Helsinkiin rytinällä ja paukkeella: AHHAA keskus esittäytyy!
Aloitamme sarjamme siitä, mikä useita suomalaisia on lähinnä eli lähdemme matkailijan Tarttoon. Jo ennen luentosarjaa voi Baltia-kirjastosta käydä hakemassa Tartto-aiheista luettavaa, jota olemme koonneet esille – kirjasto on torstaisin auki aina kello kuuteen saakka. Kuudesta eteenpäin tarjolla on runsaasti ajankohtaista matkailutietoa ja muita materiaaleja Tartossa. Kerromme, miten Tarttoon pääsee ja mitä siellä voi tehdä. Illan ohjelmaosuudesta ja ”ilotulituksesta” vastaa kuitenkin tarttolainen matkailumagneetti, Tiedekeskus AHHAA, joka vie meidät tiedeteatteriin!
Tiedekeskus AHHAA eli “virolaisten Heurekan” komea keskus avattiin vasta keväällä 2011, mutta se on jo nyt Tarton suurimpia yleisömagneetteja. AHHAA-keskus on sopiva vierailukohde myös suomalaisille matkailijoille, erityisesti lapsiperheille. Liisa-Riin Stalde kertoo AHHAAsta ja sen jälkeen Paula Lepind ja Liina Nõupuu esittelevät fysiikan saavutuksia “tiedeteatterin” keinoin.
Tarton kaupungin video Small City – Great Spirit
Tarton henkeä -tapahtumasarjan järjestävät yhteistyössä Tarton yliopisto ja Tuglas-seura. Yhteistyössä mukana myös SVYL, Tarton kaupunki, Viron matkailun edistämiskeskus ja Eesti Maja – Viro-keskus.
Torstaisin klo 18.00–20.00
Eesti Maja/ Viro-keskus, Suvilahti, Helsinki
Sörnäisten rantatie 22, 1-talo, c-ovi
Vapaa pääsy.
Huom! Matkanjärjestäjät, matkailuyrittäjät – nyt on oiva tilaisuus tulla päivittämään tietoja Tartosta ja olla näkyvillä Tarttoon suuntautuvien matkailupalvelujen tarjoajana: laita lyhyesti osoitteeseensanna.immanen@ut.ee 17.9.2012 mennessä, minkälaisia palveluja tarjoat. Me kokoamme tiedot ja jaamme niitä tapahtumassa!