Mätäkuun juttuja matkailun ystäville? Ei sentään! Ennen kylmälaitteiden yleistymistä tämä vuoden kostein ja kuumin aika sai elintarvikkeet pilaantumaan tavallista nopeammin. Uutisjuttujenkin väitetään olevan kuin aivoiltaan hieman pehmenneiden kirjoittajien kynästä syntyneitä.

Virossa aikaa kutsutaan hapukurgihooajaks eli hapankurkkujen sesongiksi – eivätkä ne ole suinkaan pilaantuneita vaan erinomaisen maukkaita myös elokuun hämyisinä lämpiminä iltoina ja öinä syötäviksi. Ohessa voit tutustua ajankohtaisiin Viron-matkailun uutisiin sekä vinkkeihin kulttuuri- ja vapaa-ajan tapahtumatarjonnasta.

Hyötytietoa Virosta myös älypuhelimien näytölle Tallinnan ja muun Viron matkailukohteisiin voi tutustua erilaisten ilmaisten Android- ja iPhone-älypuhelinsovellusten avulla. Käytännössä kaikki niistä toimivat myös offline-tilassa, jolloin matkalla ollessa ei tarvitse pelätä ulkomaan operaattorin datasiirroista kertyviä puhelinlaskuja. Sovellukset ja niiden sisältö ovat englanninkielisiä, ellei toisin ole mainittu.

Viron matkailun kesäkampanja jatkuu karavaanari- ja kartanoteemoilla Toukokuusta asti suomalaismedioissa näkynyt Viron kesäkampanja “Naapurissa on tehtävää ja nähtävää” on kääntymässä loppupuolelleen. Onnittelemme viiden eri harrastus- ja teemamatka-aiheisen kampanjaosan ensimmäisiä yleisökilpailuvoittajia!

Tallinnan linja-autoasema ja kaukobussien lipunmyyntijärjestelmä uudistuu Tallinnan linja-autoasema uudistuu syksyn aikana tiloiltaan nykyaikaisemmaksi ja valoisaksi. Samaan aikaan käyttöön otettava uusi kaukoliikenteen bussien lipunmyyntijärjestelmä tuo tiettyjä etuja myös ulkomaisten matkailijoiden liikkumiseen Viron eri kaupunkien välillä.

Viroon valmistui koko maan halkova 370 km:n viitoitettu vaellusreitti RMK eli Viron Metsähallitus on avannut 10-vuotisen suunnittelu- ja toteutustyön tuloksena liki 370 km:n pituisen, pohjoisesta Lahemaan kansallispuiston Oandusta aina Latvian rajalle Iklaan asti kulkevan viitoitetun vaellusreitin.

Tarton lähistölle avattiin Jääaikakeskus Kaikkia muinaisesta luonnosta, mammuteista, perinnekulttuurista ja ympäristötiedosta kiinnostuneet perhematkailijat voivat suunnata tiensä Tartosta 18 km:n päässä Äksin kylässä avattuun uuteen Jääaikakeskukseen.

Kohtlan kaivosmuseo avautui uudistuneena Itä-Virumaan Kohtla-Nõmmella on avattu Kaivospuiston uudistetut maanalaiset tilat ja käytävät, joiden yli kilometrin pituisella opastetulla kierroksella voi eläytyä kaivosmiesten arkeen ja työhön.

Tallinnan ja lähistön toreilta löytää herkkuja jokaiseen makuun Torielämä ja tuoreiden elintarvikkeiden hankinta toreilta on kasvattanut jälleen suosiotaan Virossa. Hiljattain Tallinnassa meren rannalla uudistettuna avatun Kalatorin ohella aitoja luomulöytöjä voi tehdä muun muassa Viimsin tilatorilta.

Elokuun kulttuuri- ja vapaa-ajan tapahtumia Virossa: 10.-11.8. Haapsalun Kesämusiikkipäivät – Haapsalu, www.kultuurimaja.ee 10.-12.8. Pohjois-Viron suurimmat etnofestarit “Viru Folk” – Käsmun rannikkokylä, www.virufolk.ee10.-12.8. Ruudinkäryinen historiafestivaali ”Narvan taistelu” – Narva,www.narvamuuseum.ee 11.-19.8. Musiikkiteatterin laaja-alaiset Birgitta-festivaalit – Piritan luostari, Tallinna www.birgitta.ee 16.-18.8. Kansainvälinen teatterifestivaali “Monomaffia” – Pärnu, www.monomaffia.ee 17.-18.8. Blues-festivaali ”Augustibluus” – Haapsalu www.augustibluus.ee 18.-19.8. Viron pitsipäivät – Narva www.narvamuuseum.ee 25.8. Ohjelmalliset valkosipulifestivaalit – Jõgeva www.meelejahutaja.ee 25.8. Lady Gagan konsertti Tallinnan laulukentällä, www.piletilevi.ee 31.8-9.9. Tarton harmonikkafestivaalit, Tartto www.lootspill.ee 8.9. Baltian suurin kuntourheilutapahtuma SEB Tallinnan maraton, Tallinna www.tallinnmarathon.ee

Tiesitkö, että… …Tallinnan eläintarha viettää 73. syntymäpäiväänsä 25. elokuuta? Juhlapäivänä tarhan pääsyliput ovat tavallista edullisempia, ja sen alueella järjestetään runsaasti (vironkielisiä) miniluentoja ja esityksiä ympäristö- ja luonnontiedon teemoista. Lapsille tarkoitettu kotieläinten minieläintarha on myös avoinna. Eläintarhaan pääsee keskustasta trollilla nro 6 ja busseilla nro 21 (rautatieasemalta) ja 22 (Vapaudenaukiolta) – poisjääntipysäkin nimi on Zoo. …vuosisatojen havinaa voi tuntea hieman pienemmissäkin piireissä kuin Tallinnan tai Tarton vanhassakaupungissa? Lähellä Peipsijärven luoteisnurkkaa, paikkaa jossa Jõgevamaan ja Itä-Virumaan maakuntarajat kohtaavat, sijaitsee Torman kunta ja sen alueella juuri äskettäin peräti 610-vuotisjuhliaan viettänyt Vaiatun kylä. Kylä mainitaan historiankirjoissa ensimmäistä kertaa 18. heinäkuuta 1402. Vain kymmentä vuotta myöhemmin sinne oli rakennettu jo kartano, koulu, oma postiasema sekä kyläkievari. Vaiatun kyläyhdistys toimii tänäkin päivänä aktiivisesti. …maailmankuulu matkalehti Lonely Planet on listannut Viru-hotellin KGB-museoineen Itä-Euroopan mielenkiintoisimpien “massasta poikkeavien” nähtävyyksien joukkoon, eikä syyttä. “Täällä ei ole mitään”-käytäväkyltit sekä liikematkustajien salakuuntelusta ja työntekijöiden erityistehtävistä kertovat tarinat ja esineet ovat kuin hauska aikamatka — ja ainakin lohdullisempi tutustumisen kohde kuin esim. Tshernobylin lähistöllä sijaitseva aavekaupunki. 

. …hollantilaislehti De Telegraafin laatiman listan mukaan Tallinnasta noin 25 km itään sijaitseva Jägalan joen putous on yksi maailman viidestä kauneimmasta luonnonvesiputouksesta. Victorian putoukset Sambesi-joella, Niagaran putoukset, Yellowstonen luonnonpuiston putous ja Brasiliassa sijaitsevat Iguacun putoukset ovat neljä muuta ja kieltämättä hieman majesteetillisemmat mittasuhteet omaavaa putousta. Jägalan erityispiirre on talvisin sen jyrkänteille kertyvät massiiviset kauniit jääpatsaat. Aurinkoisin terveisin, Viron matkailun edistämiskeskus

Viroon on helppo tulla laivalla – Eckerö Lline, Linda Line, Tallink, Viking Line ja lentäen – Copterline, Estonian Air, Finnair, Flybe, Turku Air.

Lisätietoa Viron matkailukohteista ja tapahtumista löytyy suomenkieliseltä sivultamme www.visitestonia.com