Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Wed
25
Mar '20

Koronavirus: tietoa matkustajien oikeuksista

296-12677046623CXz

Peruttiinko lentosi koronaviruksen takia? Etkö halua lähteä matkalle? Lue, mitkä ovat matkustajan oikeudet EU:ssa poikkeusaikoina.

Useat EU-maat ovat ryhtyneet koronaviruspandemian hillitsemiseksi poikkeuksellisiin toimiin, kuten matkustusrajoituksiin, karanteenialueiden perustamiseen tai ulkonaliikkumiskieltoihin. Toimilla on merkittävä vaikutus matkustamiseen, joten omista oikeuksista matkustajana kannattaa olla tietoinen.

Euroopan komissio esitteli 18. maaliskuuta yksityiskohtaiset ohjeet, joilla taataan EU:n matkustajan oikeuksien yhdenmukainen soveltaminen ja matkustajien suojeleminen kaikissa EU-maissa.

Mitä jos lentoni on peruttu?

Lennon peruneella lentoyhtiöllä on kaikissa oloissa velvollisuus tarjota matkustajalle kolme vaihtoehtoa:

  • korvaus
  • uudelleenreititys niin pian kuin mahdollista
  • uudelleenreititys myöhemmin, matkustajan valitsemana ajankohtana

Jos matkustajana valitset uudelleenreitityksen niin pian kuin mahdollista, ota huomioon, että jopa merkittäviä viivästyksiä on odotettavissa nykytilanteessa, jossa suuri osa lennoista on peruttu kansallisten koronavirustoimien vuoksi.

Onko minulla oikeus hotellimajoitukseen ja aterioihin peruutuksen vuoksi?

Lentoyhtiöillä on velvollisuus tarjota ilmaisia aterioita, virvokkeita ja hotellimajoitus matkustajille, joiden lento on peruttu ja jotka ovat valinneet uudelleenreitityksen mahdollisimman pian.

Onko minulla oikeus korvauksiin?

Lentomatkustajilla on oikeus korvauksiin, jos lento on peruttu alle kaksi viikkoa ennen lähtöpäivää paitsi ”poikkeuksellisissa olosuhteissa”. Tätä poikkeusta voidaan soveltaa koronaviruspandemian kohdalla, jos viranomaisten toimet estävät lentoyhtiöiden normaalin toiminnan.

Entä jos haluan perua matkani?

Jos perut matkan omasta aloitteestasi, korvaus riippuu siitä, minkälaisen lipun olet ostanut. Vastauksen löydät lipun myyntiehdoista. Lisätietoja saat matkanjärjestäjältä tai lentoyhtiöltä.

Euroopan unioni on ainoa paikka maailmassa, missä kaikki lentäen, junalla, laivalla tai bussilla matkustavat kansalaiset on suojattu täysin matkustajan oikeuksin.

Lue lisää, miten Euroopan parlamentti pyrkii parantamaan matkustajien oikeuksia EU:ssa.

Tyhjien lentojen välttäminen

Lentokenttiä koskevat säännöt velvoittavat lentoyhtiöt käyttämään suurimman osan niille osoitetuista nousu- ja laskeutumisajoista, jotta ne eivät menettäisi aikoja seuraavalla kaudella.

Torstaina 26. maaliskuuta parlamentti keskustelee ja äänestää komission aloitteesta keskeyttää väliaikaisesti lentojen nousu- ja laskuaikoja koskevat EU-säännöt, jotta niin kutsutut ”haamulennot” voidaan lopettaa.

Comments Off on Koronavirus: tietoa matkustajien oikeuksista