Ocean Beach Club Ocean Beach Club

2010-luku oli tapahtumarikas vuosikymmen matkailualalla. Samaan aikaan, kun klassinen pakettimatkailu jatkoi voittokulkuaan, kiinnostus reittilennoilla tehtäviin matkoihin kasvoi nopeasti. Alla esitellään 2010-luvun matkailualan tärkeimmät tapahtumat.

Slow travel – matka, ei määränpää

Vuonna 2010 ilmestynyt elokuva Eat Pray Love toimi esimerkkinä sille, kuinka viime vuosikymmenenä olemme olleet yhä kiinnostuneempia näkemään ja kokemaan paikallista elämää lomamatkoillamme. Olemme alkaneet arvostaa paikallisten ihmisten tapaamista, paikallisia ja aitoja kokemuksia, hitaampaa elämän tempoa ja vaan nauttimaan olostamme hotellissa. Samaan aikaan, kun meistä tulee yhä kokeneempia matkustajia, siirtyy painopiste enemmän matkakohteesta siihen, mitä oikeastaan haluamme lomalla tehdä. Vaikka haluammekin matkustaa samoihin kohteisiin, joissa muutkin ovat käyneet, arvostamme yhä enemmän yksilöllisiä ja ainutlaatuisia kokemuksia. Tjäreborg jatkaa paikallisten kokemusten, ”Love Local”, kehittämistä vuonna 2020.

Hotellien kehitys

Viimeisen vuosikymmenen aikana hotellien osalta on nähty kaikkea muotisuunnittelijoiden (Armani, Bvlgari jne.) omista hotelleista aina ainutkertaisiin konseptihotelleihin. Tjäreborgin julkaisemasta Lomaraportista voi nähdä, että hotellien tärkeys lomamatkoilla on viime vuosina kasvanut selvästi. Joillekin lomailijoille hotelli saattaa olla tärkeämpi syy lomakohteen valintaan kuin itse kohde. Matkustajilla on nykyään yhä korkeammat odotukset lomamatkaltaan: ylellisyyksistä on tullut itsestäänselvyyksiä. Ruoan, sisustuksen ja muodin autenttisuutta ja yksilöllisyyttä korostavat nykypäivän trendit näkyvät myös lomamatkoilla. Design- ja konseptihotellien myötä mielikuva pakettimatkoista on muuttunut ja houkutellut uusia kohderyhmiä klassisiin pakettimatkakohteisiin. Hotellien ravintoloista on tullut tärkeä valintakriteeri matkakohteelle ja hotellille. Ruokalista ja etenkin kasvisruokavaihtoehdot ovat tärkeitä pohjoismaisille asiakkaille. Tjäreborg julkaisi vuosi sitten à la carte -kasvismenun kaikissa Sunwing- ja Ocean Beach Club -hotelleissa.

Lentohäpeä ja kestävä matkailu tekevät pakettimatkailusta merkityksellisempää kun koskaan

Pakettimatkojen kuolemaa on ennustettu useita kertoja viimeisen 60 vuoden aikana mm. öljykriisien, sotien sekä halpalentoyhtiöiden takia. Matkailualan jatkuva kehitys on kuitenkin mahdollistanut pakettimatkailun uusiutumisen ja pysymisen suomalaisten suosituimpana lomavaihtoehtona. Kun yhä useammat lomailijat haluavat tehdä ilmaston ja ympäristön kannalta vastuullisia valintoja, perinteinen matkapaketti lomalennoilla erottuu edukseen. Matkustajakohtaiset hiilidioksidipäästöt pysyvät alhaisina yhteisten lentokenttäkuljetusten, hotellien korkean käyttöasteen ja lähes täysinä lentävien lomalentojen ansiosta. Viime vuonna Tjäreborgin oma lentoyhtiö, Sunclass Airlines, ilmoitti hiilidioksidipäästöiksi matkustajakilometriä kohden 65 grammaa, kun reittilennolla Euroopassa hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin noin 90 grammaa matkustajakilometriä kohden. Vuosikymmenen lopulla Tjäreborg laajensi ilmastokompensaation kattamaan kaikki asiakkaiden lennot, lentokentän ja hotellin väliset bussikuljetukset sekä konseptihotellit.

Valinnanvaraa on enemmän kuin koskaan

Hotelli- ja matkavaraussivustojen sekä Airbnb:n myötä asiakkaiden valinnanmahdollisuudet ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan turvalliset ja vaivattomat pakettimatkat ovat säilyttäneet suosionsa. Tjäreborg on ollut matkanjärjestäjien eturintamassa kehittämässä lisää vaihtoehtoja klassisista pakettimatkoista erilaisiin reittilennoilla toteutettaviin lomamatkoihin.

Digitaalinen kehitys – Sadasta liikkeestä nollaan

Kun vielä 15 vuotta sitten Tjäreborgilla ja sen sisaryhtiöillä oli yhteensä lähes 100 myymälää, ei vuosikymmenen lopussa myymälöitä ollut enää lainkaan. Samanaikaisesti online-varausten osuus matkojen myynnistä kasvoi noin 20 %:sta 85 %:iin. Aikanaan erittäin suositut matkaesitteet ovat väistyneet verkkopalvelun ja mobiilisovellusten tieltä. Tänään noin 60 % Tjäreborgin ja sen sisaryhtiöiden asiakkaista on siirtynyt käyttämään yhtiöiden omia mobiilisovelluksia paremman lomakokemuksen saamiseksi.

Risteilyt houkuttelevat uusia ja laajempia kohderyhmiä

2010-luvulla risteilyaluksille on kehitetty entistä enemmän uusia elämyksiä ja ylellisyyttä. Tarjolla on kaikkea mikroautoradoista ja Broadway-musikaaleista teemaravintoloihin sekä ruoanlaitto- ja viinikursseihin. Viimeisen vuosikymmenen aikana elämysten tarjonta on kasvanut valtavasti myös eri kohderyhmille. Laivoista saattaa löytyä esimerkiksi perhehyttejä omine liukumäkineen. Myös risteilyalalla on alettu keskittyä kestävään kehitykseen kaikilla alueilla päästöjen vähentämisestä kestäviin ostosmahdollisuuksiin ja ruokahävikin minimointiin.

”Healing not peeling” – Sielua ja sisältöä lomaan

Etsimme jatkuvasti uusia kokemuksia sekä erilaisten aktiviteettien muodossa että tutkiaksemme itseämme. Kiinnostus loman yhdistämiseen liikuntaan, terveyteen ja hyvinvointiin kasvaa jatkuvasti. Aktiivilomista on tullut suosittuja. Asiakas voi valita vaikka joogaa hotellilla tai loman ja juoksulenkkien, vaellusten tai pyöräretkien yhdistämisen.