hiekkalinna-2019_lpr-kaupunkiminna-kivisto

Hiekkalinna 2019. Lappeenrannan kaupunki/Minna Kivistö.

Lappeenrannan Hiekkalinnalla vieraili kesän 2019 aikana yhteensä 155 135 kävijää. Hiekkalinnan teemana oli tänä vuonna kaupungin 370-vuotisjuhlavuosi. Hiekkalinna oli avoinna 8.6.–1.9. ja kaupungin juhlapäivänä 7.9.

Lappeenrannan kaupungin matkailujohtaja Mirka Rahman kertoo, että suurin osa Hiekkalinnalla vierailleista oli suomalaisia.

– Hiekkalinnan matkailuinfopisteellä käyneistä 76 prosenttia oli suomalaisia. Infopisteellä vieraili myös muun muassa venäläisiä, saksalaisia, virolaisia, espanjalaisia, italialaisia, ranskalaisia ja ruotsalaisia matkaajia.

– Kotimaan matkailu on nousussa ja kasvu näkyi Hiekkalinnan lisäksi Lappeenrannan majoituspalveluissa. Merkittävää on myös lentomatkailun ansiosta kohentunut saksalaisten kävijöiden määrä, joka oli vielä 3-4 vuotta sitten lähes nollalukemissa.

Rahmanin mukaan Hiekkalinnalla käyneitä kiinnostivat Lappeenrannan historiaan liittyneiden hiekkaveistosten ohella erityisesti tv-sarja Sorjosen uusi kuvauspaikkakierros.

– Tälle kesälle lanseerattu Sorjosen satamakierros sai hyvää palautetta, sillä kierrokset valaisivat tv-sarjan taustoja sekä myös Lappeenrannan historiaa.

Hiekkalinnan infopisteellä työskenteli tänä vuonna 24 kesätyöntekijää.

– Neuvontapiste sai hyvää palautetta erityisesti asiantuntevasta neuvonnasta lähialueen palveluihin, Rahman sanoo.

Infopisteellä oli myös vuokrattavana erilaisia välineitä kesän viettoon, kuten soutuvene, pyöriä, kajakkeja, kanootteja ja SUP-lautoja. Välinevuokrauksen yhteistyökumppani Drakkarin yrittäjä Marko Hakolahti kuvailee kesää vuokraustoiminnan näkökulmasta keskiverroksi.

– Kesän viileähköt kelit ja heinäkuun viileä jakso verottivat parhaan lomakauden kävijöitä jonkin verran. Vuokrauksen kävijämäärä jäi edelliskesän huippulukemasta kolmanneksen. Asiakkaita oli erityisesti Saksasta ja Italiasta, mutta myös Kiinasta, josta saapui ryhmiä ja leirikoululaisia.

Hiekkalinnalla vierailleet kävijät hyödynsivät ahkerasti myös muita sataman alueen palveluita. Tivoli Seiterä viihdytti satamassa käyneitä juhannuksen jälkeen viikon ajan. Tivolin johtaja Tuomo Seiterä kuvaa kesävierailua Lappeenrannassa onnistuneeksi.

– Olimme erittäin tyytyväisiä Lappeenrannan visiittiin. Säät suosivat, väkeä riitti, kaikki toimi ja meidän näkökulmasta satama on Lappeenrannan paras tapahtumapaikka.

– Tulemme paikalle myös ensi vuonna ja hyvien kokemusten ansiosta viivymme satamassa ensi kesänä kahden viikon ajan. Tervetuloa siis Tivoli Seiterään 11.–22. kesäkuuta.

Ensi kesänä hiekanveistokilpailu, tapahtumia ja retkeilytarvikevuokrausta

Hiekkalinnan veistokset rakentuvat ensi vuonna hiekanveistokilpailuna, johon kutsutaan veistäjiä maista, joista on lentoyhteys ja matkailijavirtaa Lappeenrantaan.

Kaupungin matkailu- ja tapahtumapalvelujen asiantuntija Antti Tuomaala kertoo, että Hiekkalinnan alueesta puolestaan kehitetään ensi kesäksi aiempaa monipuolisempi matkailupalveluiden keskittymä, jossa on aktiviteetteja ja tapahtumia pitkin kesää.

– Alueen laite-, leikki- ja puuha-alueita sekä vuokraustoimintaa laajennetaan. Suunnitelmissa on myös, että Hiekkalinnalla järjestetään tapahtumia, joissa esiintyvät paikalliset lapset, nuoret ja aikuisetkin.

Drakkarin yrittäjä Marko Hakolahti sanoo, että kesällä Hiekkalinnalta on mahdollista lähteä muun muassa melonta-saunalautta- ja pyöräily-saunalautta-yhdistelmäretkille.

– Panostamme Saimaa Geoparkin kohteiden esilletuontiin melontakohteina. Lisäksi laajennamme vuokrausvälineistöä retkeilyn perustarvikkeisiin, jotta voimme edistää matkailijoiden mahdollisuuksia tutustua ja yöpyä saaristoissa. Myös Taipalsaarelle, Joutsenoon ja Savitaipaleelle on avattu vuokrauspisteitä, josta matkan voi aloittaa tai jonne vaikkapa Hiekkalinnalta alkaneen retken voi päättää.