Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Mon
31
Aug '15

Ruskamatkailu – katoavaa kansanperinnettä vai nouseva trendi

luonnosta-digiksi-pallas-yllas5-1500x1000

 

Copyright Hannu Mällinen, kaikki oikeudet pidätetään

Ruska värittää tunturien rinteiden mustikanvarvut ja riekonmarjat tulenpunaisiksi ja matalat vaivaiskoivut hohtavat kirkkaan keltaisina. Kirpeinä pakkasaamuina voi päästä näkemään hennon kuuran kasvien lehdillä auringon lämmön hätistellessä väistyvää usvaa. Kun tämän värishown kokee uskomattoman kauniissa tunturimaisemissa, tuntee todella elävänsä ja saavansa voimia talven pimeyteen.

Oli aika, jolloin Lappiin tuli bussilasteittain matkailijoita ihailemaan ruskan väriloistoa. Kaikki tiesivät mikä on ruska ja että se kannattaa tulla kokemaan kauempaakin vuosi toisensa jälkeen. Jossain vaiheessa ruskaretkien luonne muuttui ja keskustelupalstoilta saa lukea villeistä reissuista, joista ei kotona hiiskuta. Minne katosi halu nähdä suurenmoinen luonnon näytelmä? Missä on se sukupolvi, joka haluaa elää luonnonmukaisemmin ja hakea rauhaa metsästä?

Toki Lappiin tehdään perinteisiä ruskamatkoja edelleen. Ajan henki on kuitenkin tuoda hyvinvointi ja helppous matkailuun. Levillä on reagoitu tähän tarpeeseen ja tälläkin ruskalla lomaan voi yhdistää luonnossa liikkumisen lisäksi ruokamatkailua ja hyvinvointipalveluita.

”Lappilainen, puhdas lähiruoka on jo itsessään syy tulla meille syömään. Ämmilän ruskamenusta löytyy esimerkiksi miedosti savustettua Inarin nieriää, korvasienikastikkeella ja puikula-perunapaistoksella.  Jälkiruuaksi voi nauttia Päivikki Palosaaren reseptillä valmistettua piimävanukasta, paahdettua valkosuklaata, helmiryynejä ja paikallista mustikkaa.” kertoo Hullu Poron keittiötoimenjohtaja Timo Nieminen.

Tunturiin meneminen on tehty helpoksi. Hotelli on mukava tukikohta päiväretkien tekemiseen. Hullu Poron vastaanotossa on säänkestäviä karttoja, joihin on merkattu valmiiksi luonnonnähtävyydet ja taukopaikat. ”Meillä on majoituspaketti Viiden tunturin valloitus, johon kuuluu 5 vrk majoitus, retkieväät viidelle päivälle ja kartat viiteen tunturikohteeseen.” vinkkaa Karin Halla myyntipalvelusta. Ruskamatkalle voi siis hyvin lähteä omin neuvoin ja kokea erämaa juuri omalla tavallaan. Retkipäivän päätteeksi on ihana istahtaa nautinnolliseen jalkahoitoon tai rentouttavaan yrttiöljyhierontaan.

Ruskan ympärille muodostuu myös tapahtumia. Hullu Porossa järjestetään 12.–13.9. Luonnosta digiksi – luontokuvaustapahtuma, jossa tehdään päiväretki lähitunturiin, tulistellaan nuotiolla ja saadaan ammattilaisen neuvoja luontokuvaukseen. Seuraavana viikonloppuna opitaan kuuntelemaan intuitiota, kehitetään sisäistä voimaa ja itsetuntemusta Henkisen kehityksen ruskapäivillä. Tunturi siis herää monin tavoin eloon jo paljon ennen talvisesonkia tarjoten elämyksiä jokaiselle kävijälle.

Comments Off on Ruskamatkailu – katoavaa kansanperinnettä vai nouseva trendi