Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Tue
4
Jun '19

Ilmastohuoli ei juurikaan vaikuta suomalaisten matkasuunnitelmiin – vastuuta halutaan mieluummin vierittää lentoyhtiöille ja matkanjärjestäjille

2608-1273394391lcw2

Ifin tutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta tekee kuluvana vuonna ainakin yhden lomamatkan kotimaassa tai ulkomaille. Ilmastonmuutos ei juurikaan vaikuta suomalaisten matkasuunnitelmiin, vaikka ilmiö huolestuttaakin 60 prosenttia suomalaisista ja peräti kolmannes kertoo kokeneensa huonoa omatuntoa lentämisestä. Ilmastonmuutoksen torjumisessa suomalaiset ovat halukkaita siirtämään vastuuta lentoyhtiöille ja matkanjärjestäjille – niille lisätoimia vierittäisi 75 prosenttia suomalaisista.

Kesäloma on Suomen suosituinta matkailusesonkia. Ifin teettämän kyselyn mukaan suomalaisten matkailutottumukset eivät ole juuri muuttuneet viime vuodesta. Suomalaiset tekevät tänä vuonna keskimäärin 0,66 ulkomaan ja 1,2 kotimaan lomamatkaa. Viime vuonna luvut olivat käytännössä samat – suomalaiset tekivät 0,65 ulkomaan ja 1,3 kotimaan lomamatkaa.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset suuntaavat tänä vuonna lomalle useimmiten Välimerelle, Baltiaan ja muihin Pohjoismaihin. Kesän lomamatkaan tai -matkoihin majoituksineen ja ruokailuineen kuuluu keskimäärin 750 euroa per henkilö.

Ilmastohuolen lisääntyessä lisääntyvät toimenpiteetkin

Ifin kyselytutkimuksessa selvisi, että lähes 60 prosenttia suomalaisista on melko tai erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta. Suomalaisista huolestuneimpia ovat uusimaalaiset, naiset, korkeasti koulutetut sekä alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset.

Huoli ilmastosta ei kuitenkaan ole juuri vaikuttanut suomalaisten matkustamiseen kuluneen vuoden aikana. Tulevaisuudessa suunta vaikuttaisi tutkimuksen mukaan hieman kääntyvän.

Vain kaksi prosenttia vastaajista kertoo jättäneensä kuluneen vuoden aikana lomamatkustamisen kokonaan väliin ilmastohuolen takia. 12 prosenttia kertoo vähentäneensä matkustamista ja 9 prosenttia matkustavansa lähempänä sijaitseviin kohteisiin. 13 prosenttia on valinnut vähäpäästöisemmän matkustustavan. 65 prosenttia vastaajista ei ole tehnyt mitään näistä.

– Vastaajat, jotka ovat eniten huolissaan, ovat myös valmiimpia muuttamaan matkustustottumuksiaan. Heistä peräti 63 prosenttia kertoo muuttaneensa matkailutapojaan viimeisen vuoden aikana, sanoo Ifin matkavakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Anne Uutela.

Viiden vuoden päästä jo kaksi kolmesta vastaajasta arvelee ilmastonmuutoksen vaikuttavan omaan matkustamiseensa. Edelleen vain kolme prosenttia on valmis jättämään matkustamisen kokonaan välistä, mutta joka viides arvioi olevansa valmis vähentämään matkustelua. 15 prosenttia on valmis siirtämään matkustamista kaukokohteista lähikohteisiin ja 23 prosenttia voisi valita vähäpäästöisemmän tavan matkustaa.

Lähes puolet maksaisi enemmän lentolipuista

Ilmastonmuutoksen torjumisessa suomalaiset ovat halukkaita siirtämään vastuuta lentoyhtiöille ja matkanjärjestäjille. 75 prosenttia vastaajista näkee, että yritysten pitäisi tehdä enemmän ilmaston hyväksi. Vajaa puolet olisi halukas maksamaan lisää lentolipuista, jos lentokoneen päästöt olisivat huomattavasti pienemmät.

Joka kolmas kokee huonoa omatuntoa lentomatkustamisesta ja vajaa viidennes jopa häpeää.

– Tässäkin korostuu se ilmastosta kaikkein huolestuneimpien joukko, joista 69 prosenttia tuntee huonoa omaatuntoa ja 40 prosenttia lentohäpeää, kertoo tuotepäällikkö Anne Uutela.

Reilu kolmannes vastaajista ei usko yksittäisen ihmisen lentomatkustamisella olevan vaikutusta ilmastonmuutokseen.

Kyselytutkimuksen on toteuttanut YouGov Finland Vahinkovakuutusyhtiö Ifin toimeksiannosta. Tutkimuksessa haastateltiin suomalaisia liittyen lomamatkailuun vuonna 2019.

Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä toukokuussa 2019 YouGovin kuluttajapaneelissa.

Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset.

Kokonaistuloksissa (N=1005) keskimääräinen virhemarginaali on noin ± 2,8%-yksikköä suuntaansa (95%:n luottamustasolla).

Lisätietoja:

Lue lisää tutkimuksesta Suomalaisten lomamatkailu 2019 –sivulla

Comments Off on Ilmastohuoli ei juurikaan vaikuta suomalaisten matkasuunnitelmiin – vastuuta halutaan mieluummin vierittää lentoyhtiöille ja matkanjärjestäjille