Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Tue
20
Feb '18

Helsingin matkailu kaikkien aikojen kasvuennätykseen

760-1232911003ePXh

Neljän miljoonan yöpymisen rajapyykki ylittyi ensimmäistä kertaa Helsingissä viime vuonna. Helsingin matkailulla menee muutenkin hyvin. Kasvu on nopeampaa kuin naapuripääkaupungeissa ja Helsinki on Pohjoismaiden suosituin kongressikaupunki sekä Euroopan vilkkain matkustajasatama. 

Vuosi 2017 oli Helsingissä ennätyksellinen matkailuvuosi. Kasvua tuli yhteensä 13 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mikä tarkoittaa yli neljää miljoonaa rekisteröityä yöpymistä pääkaupungin majoitusliikkeissä. Koko pääkaupunkiseudulla rekisteröitiin 5,3 miljoonaa yöpymistä. Helsinki on Suomen matkailun veturi, ja se näkyy erityisesti kansainvälisten yöpymisten osuudessa verrattuna muuhun Suomeen. Kansainvälisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat Helsingissä yhteensä 15 prosenttia ja kotimaisten matkailijoiden yöpymiset 10 prosenttia.

Helsingin matkailulla menee nyt hyvin. Viime vuonna eniten matkailijoita saapui Venäjältä, Saksasta, Iso-Britanniasta, Yhdysvalloista, Ruotsista ja Japanista. Matkailijamäärät kasvoivat suhteessa eniten Venäjältä 37 % ja Kiinasta 31 %. Hyvä taloustilanne meille tärkeissä lähtömaissa on edesauttanut Helsingin ja Suomen ennätyksellisiä matkailulukuja”, kertoo Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto.

Helsingin vetovoimatekijä matkailumarkkinoilla on luonnonläheisyys yhdistettynä kiinnostavaan kaupunkikulttuuriin ja tapahtumatarjontaan. Elämyksellisyys sekä aidot kokemukset kiinnostavat matkailijoita entistä enemmän, ja kun Euroopan suosituimpia kaupunkikohteita vaivaa ongelmaksi kehittynyt liikaturismi. Helsingin kaltaiset pienemmät kaupungit pystyvät hyvin vastaamaan elämyksellisen matkailun vaatimuksiin.

8a39284fb72490af_800x800ar

Helsinki kasvaa kilpailijoitaan nopeammin

Helsingin matkailu kasvaa tällä hetkellä nopeammin kuin naapuripääkaupunkien. Kööpenhaminassa yöpymiset kasvoivat 2 %, Oslossa 3 % ja Tallinnassa 3 %. Tukholmassa kasvua oli alustavan ennusteen mukaan noin kolme prosenttia. Helsingin kasvun jatkuvuuden turvaamiseksi majoituskapasiteetin kasvattamiseen ja matkailijoiden palveluihin on panostettava.

Kun turvataan matkailun kestävä kasvu, vahvistetaan samalla koko kaupungin elinvoimaa. Meidän on varmistettava, että Helsingin majoituskapasiteetin kasvu jatkuu, matkailijoiden palveluita kehitetään ja että ne entistä paremmin vastaavat matkailijoiden tarpeita myös digitaalisesti. Matkailu on siirtynyt vahvasti digitaaliseen aikakauteen, joka asettaa uusia vaatimuksia matkailukohteille”, Aalto jatkaa.

Helsinki pyrkii erottumaan edukseen kehittämällä digitaalisia matkailijoiden palveluita. Kesällä 2017 lanseerattiin paikallisten suosituksiin perustuva MyHelsinki.fi-sivusto, joka palvelee nyt kuudella kielellä. Helsingin kiinalaisen uudenvuoden juhlassa torstaina 15.2. julkistettiin Helsinki-minisovellus. Se vie Helsinki-tiedon lähes miljardin WeChat-käyttäjän puhelimiin. Sovelluksen kehittämistyötä jatketaan yhteistyössä kiinalaisen digipalvelujätti Tencentin kanssa.

Helsingin matkailun kasvu terveellä pohjalla

Helsingin matkailun vahvuus on monipuolinen maajakauma, sillä matkailijoita saapuu monilta eri markkina-alueilta. Lisäksi jakauma vapaa-ajan matkailun ja työmatkailun välillä on tasainen. Työmatkalaisten osuus kaikista rekisteröidyistä yöpymisistä oli 47 prosenttia, eli lähes puolet. Muun muassa kansainväliset kongressit houkuttelevat työmatkalaisia. Helsinki on tällä hetkellä Pohjoismaiden suosituin kongressikaupunki ja UIA:n globaalin kongressikaupunkitilaston sijalla 15.

Hyvä saavutettavuus edistää Helsingin asemaa kansainvälisesti. Finnairin loistavien lentoyhteyksien vuoksi Helsingillä on etulyöntiasema Aasiaan muihin Euroopan kaupunkeihin verrattuna. Helsinki nousi viime vuonna Euroopan ja mahdollisesti koko maailman vilkkaimmaksi matkustajasatamaksi 12,3 miljoonalla matkustajalla. Viime kesän aikana Helsingissä kävi yhteensä 266 kansainvälistä risteilyalusta, jotka toivat kaupunkiin ennätykselliset noin puoli miljoonaa risteilymatkustajaa.

Comments Off on Helsingin matkailu kaikkien aikojen kasvuennätykseen