Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Thu
15
Sep '16

Suomalaiset suunnittelevat eniten ranta- ja kaupunkilomia – hakevat inspiraatiota netistä ja läheisiltään

a106d92d186bb0a4_org

Kuva: John Tornow

Kesäloman painuessa muistoihin alkavat ajatukset siirtyä kohti syksyä ja seuraavan loman suunnittelua. Suomalaiset suunnittelevat perinteisiä lomia: lähes puolet on aikonut suunnata seuraavaksi kaupunkilomalle ja noin kolmasosa on harkinnut rantalomaa. Matkahakukone momondo.fi kartoitti kansainvälisessä tutkimuksessaan suomalaisten matkasuunnitelmia ja lomainspiraation lähteitä ja listasi suomalaisten tekemien matkahakujen suosituimmat kohteet.

Kun kesäloma on ohi, seuraavan loman suunnittelu voi alkaa. Lähestyvä syksy ja talvi houkuttelevat kaavailemaan seuraavaa lomaa, oli se sitten rantaloma, kaupunkiloma tai esimerkiksi Interrail-matka. Klassiset kaupunki- ja rantalomat ovat säilyttäneet suosionsa suomalaisten keskuudessa: liki puolet (45 %) kyselyyn vastanneista suomalaisista on suunnitellut matkaavansa tänä vuonna lomallaan kaupunkikohteeseen ja kolme kymmenestä (30 %) puolestaan rantakohteeseen.

”Kaupunki- ja rantakohteet ovat säilyttäneet suosionsa niiden monipuolisuuden vuoksi – ne sopivat monenlaiselle matkailijalle. Tämän lisäksi myös hyvinvointitrendin nousu näkyy lomien suunnittelussa: yhä useampi haluaa viettää aktiiviloman tai rentoutua lomallaan esimerkiksi joogaten”, sanoo momondon Suomen edustaja Minttu Oramaa.

SUOMALAISET SUUNNITTELEVAT KAUPUNKILOMIA JA HALUAVAT RENTOUTUA MÖKILLÄ

Useimmiten suomalaiset suunnittelevat lomia kaupunkikohteisiin, rannoille sekä omalle mökilleen. Suosittujen kaupunki- ja rantalomien väliin kakkossijalle kiilaa perinteinen mokkiloma, joka näkyy 31 prosentin lomasuunnitelmissa. Rentoutuminen ja hyvinvointi ovatkin avainsanoja lomamatkojen suunnittelussa: hyvinvointimatkojen suosio on hienoisessa kasvussa, ja lähes viidesosa (18 %) kyselyyn vastaajista haaveilee lähtevänsä kylpylä- tai rentoutumismatkalle vuonna 2016.

Selkeästi seikkailunhaluisimpia lomailijoita ovat nuoret (18–22-vuotiaat) suomalaiset, joista hieman yli neljäsosa (28 %) suunnittelee road trippiä, kymmenesosa (10 %) Interrail-matkaa junalla ja samoin joka kymmenes (10 %) reppureissua.

INSPIRAATIOTA HAETAAN LÄHIPIIRISTÄ, MATKASIVUSTOILTA JA SOSIAALISESTA MEDIASTA

Suomalaiset hakevat matkainspiraatiota erityisesti internetistä. Suosituin inspiraation lähde ovat matkailusivustot, joita hyödyntää lähes neljä kymmenestä (39 %) kyselyyn vastanneesta suomalaisesta. Lomainspiraatio tarttuu suomalaisiin tehokkaasti myös muilta lomailijoilta: noin joka viides (23 %) suomalainen inspiroituu sosiaalisesta mediasta ja kolmasosa (33 %) perheen ja ystävien lomapuheista. Sosiaalisesta mediasta inspiroituvat eniten nuoret (18–22-vuotiaat), joista hieman reilu neljännes (44 %) suunnittelee lomakohteitaan sosiaalisen median perusteella.

Suosituin sosiaalisen media kanava lomasuunnitelmia tehtäessä on Facebook, johon luottaa lähes kolmannes (31 %) suomalaisista. Toiseksi eniten suomalaiset inspiroituvat Instagramia selatessaan, sillä 13 prosenttia kertoo käyttävänsä Instaa lomaa suunnitellessaan.

Vanhemmat suomalaiset hakevat inspiraatiota myös matkatoimistoista ja perinteisestä markkinoinnista – reilu viidesosa (21 %) 56–65-vuotiaista suomalaisista hakee inspiraatiota matkatoimistojen tiskiltä ja saman verran inspiroituu mainoksista.

SUOMALAISET HALUAVAT LÄMPIMIIN KAUPUNKEIHIN JA RANTAKOHTEISIIN

Suomalaisten kaupunkilomasuunnitelmat ja rantakohdehaaveet näkyvät myös matkahauissa, kuten momondon tilastot suomalaisten syyslomahauista paljastavat. Kymmenen suosituimman lomakohteen joukon kärjestä löytyvätkin esimerkiksi Malaga, Barcelona ja Rooma. Perinteisistä kaupunkikohteista suomalaisia kiinnostavat klassiset suurkaupungit kuten Lontoo ja Berliini. Rantakohteista suomalaisia kiinnostaa eniten Espanjan Las Palmas de Gran Canaria, joka on matkahakujen kymmenen suosituimman listalla sijalla viisi.

Suomalaiset kaipaavat selkeästi kotimaataan lämpimämpiin maisemiin ja lähellä sijaitseviin suuriin eurooppalaisiin metropoleihin – kymmenen haetuimman syyslomakohteen listalta ei löydy kaukomatkakohteita tai kotimaan kaupunkeja.

TIETOA TUTKIMUKSESTA:

Matkahakukone momondo toteutti kansainvälisen kyselyn ihmisten matkailutottumuksista ja matkailun trendeistä online-tutkimuksena Cint-paneelin kautta. Kysely toteutettiin 6.–13. tammikuuta 2016, ja siihen osallistui 995 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista. Kysely on maantieteellisesti sekä ikä- ja sukupuolijakaumaltaan väestöedustava. Suomen lisäksi kysely toteutettiin 19 muussa maassa: Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa, Portugalissa, Turkissa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Kiinassa ja Australiassa.

 

momondo
momondo.fi on ilmainen ja riippumaton kansainvälinen matkahakusivusto, joka vertailee miljardeja lento-, hotelli- ja matkahintoja. momondo on voittanut lukuisia palkintoja, ja sitä ovat suositelleet useat johtavat kansainväliset mediat, kuten CNN, The New York Times ja The Daily Telegraph. momondon pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yritys palvelee matkustajia 30 markkina-alueella. momondon mobiilisovellukset ovat saatavilla ilmaiseksi iPhone– ja Android-laitteille.

FAKTAT LYHYESTI:

Suomalaiset suunnittelevat erilaisia lomia vuodelle 2016:

45 % suunnittelee kaupunkilomaa

31 % suunnittelee lomaa vapaa-ajan asunnollaan Suomessa

30 % suunnittelee rantalomaa

29 % suunnittelee risteilyä

18 % suunnittelee spa- tai rentoutumislomaa

14 % suunnittelee road tripiä

10 % suunnittelee vaelluslomaa

8 % ei suunnittele lomamatkaa vuodelle 2016

7 % suunnittelee hiihtolomaa

5 % suunnittelee urheilulomaa

5 % suunnittelee reppureissulomaa

4 % suunnittelee pyöräilylomaa

4 % suunnittelee telttailulomaa

3 % suunnittelee lomaa loma-asunnossaan ulkomailla

3 % suunnittelee Interrail-lomaa

Osa saa inspiraatiota sosiaalisesta mediasta, osa inspiroituu matkatoimistojen tarjonnasta:

39 % hakee inspiraatiota matkailusivustoilta

33 % saa inspiraatiota ystäviltään ja perheeltään

23 % hakee inspiraatiota sosiaalisesta mediasta

18 % inspiroituu matkatoimistoilta

18 % innostuu mainonnasta

14 % hakee inspiraatiota blogeista

13 % inspiroituu printtimediasta ja lehdistä

10 % innostuu TV -sarjoista

10 % inspiroituu kirjallisuudesta

10 % innostuu kulttuuritapahtumista, esimerkiksi musiikkifestivaaleista ja kirjallisuusfestivaaleista

8 % hakee inspiraatiota elokuvista

7 % inspiroituu matkasovelluksista

7 % inspiroi kollegat

4 % innostuu urheilutapahtumista

11 % inspiroituu muualla

14 % ei tiedä

Sosiaalisen media kanavista Facebook on suosituin apuväline loman suunnittelussa:

31 % käyttää Facebookia inspiraation lähteenä lomaa suunnitellessaan

13 % hakee lomainspiraatiota Instagramista

9 % saa WhatsAppista lomainspiraatiota

6 % hakee lomainspiraatiota Twitteristä

5 % käyttää Pinterestiä inspiraation lähteenä lomaa suunnitellessaan

3 % selailee Tumblria lomaa suunnitellessaan

2 % hakee lomainspiraatiota Flickristä

2 % saa Snapchatistä lomainspiraatiota

1 % käyttää LinkedIniä inspiraation lähteenä lomaa suunnitellessaan

1 %  hakee lomainspiraatiota Periscopesta

5 % käyttää muita sosiaalisen median kanavia inspiraation lähteenä lomaa suunnitellessaan

51 % ei koskaan hae lomainspiraatiota sosiaalisesta mediasta

Suomalaisten kymmenen haetuimman syyslomakohteen joukosta löytyy suurkaupunkeja sekä rantakohteita:

  1. Malaga, Espanja
  2. Lontoo, Englanti
  3. Barcelona, Espanja
  4. Rooma, Italia
  5. Las Palmas de Gran Canaria, Espanja
  6. Berliini, Saksa
  7. Lissabon, Portugali
  8. Teneriffa, Espanja
  9. Praha, Tsekki
  10. Budapest, Unkari

Tiedot perustuvat momondo.fin kautta haettuihin lentoihin, joiden matkustusajankohta on 14. lokakuuta ja 30. lokakuuta 2016 välillä.

Comments Off on Suomalaiset suunnittelevat eniten ranta- ja kaupunkilomia – hakevat inspiraatiota netistä ja läheisiltään