Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Fri
29
May '15

Metsähallitus panostaa Kiinan yhteistyöhön ja kansallispuistojen markkinointiin kiinalaisille matkailijoille

Chinese_flag_(Beijing)_-_IMG_1104

Kiinalaisille matkailijaryhmille on nyt tarjolla uusia luontomatkailupalveluja Luontoon.fi-verkkopalvelussa sekä Suomen luontokeskus Haltiassa, Nuuksion, Oulangan, Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistossa sekä Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa.

Metsähallituksen luontopalvelujen vuoden mittaisessa luontomatkailuhankkeessa kehitettiin kiinalaisille matkailijoille sopivia kansallispuistojen palveluja ja markkinoitiin niitä Kiinaan. Hankkeen kohteiksi valittiin pääkaupunkiseudulta Nuuksion kansallispuisto ja Suomen luontokeskus Haltia, Lapista Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistot, Ylä-Lapin luontokeskus Siida ja Palvelupiste Kiehinen sekä Kuusamosta Oulangan kansallispuisto. ”Haluamme panostaa kiinalaisten matkailijoiden määrän kasvuun kohteissamme”, kertoo päällikkö Anneli Leivo Metsähallituksen luontopalveluista. Kiinalaisten matkailijoiden yöpymisiä Suomessa oli viime vuonna lähes 130 000 ja alkuvuoden tilastot osoittavat jo yli 30 %:n kasvua edelliseen vuoteen verrattuna.

Hankkeessa syntyi kiinalaisten matkailijoiden tarpeisiin kiinankielisiä esitteitä ja verkkosivuja. Kiinankieliset verkkosivut, joilla esitellään valittuja kansallispuistoja, avattiin Luontoon.fi-verkkopalvelun osoitteessa nationalparks.fi/zh. Kohteita on myös markkinoitu kiinalaisille matkanjärjestäjille verkossa ja Matka 2015 -messujen yhteydessä tammikuussa. Lisäksi koulutettiin henkilökuntaa ja tehtiin tiivistä yhteistyötä alueellisten matkailuorganisaatioiden ja yhteistyöyrittäjien kanssa.

”Kiinalaisten matkailijoiden osuus on helposti nostettavissa matkailutoimijoiden yhteistyöllä ja hyvillä matkailutuotteilla. Puhdas luonto, luonnosta kerätyt puhtaat raaka-aineet, harvinaiset luontoelämykset ja hyvät palvelut houkuttavat”, sanoo Kuusamossa Oulangan kansallispuiston kanssa yhteistyössä toimivan Rukapalvelu Oy:n matkailuyrittäjä Anne Murto.

Luonnonsuojeluyhteistyötä jo 20 vuoden ajan

Metsähallituksella on ollut Kiinan Hunanin maakunnan metsähallituksen kanssa yhteistyötä jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Vaikka luonnonmaantieteellinen ja kulttuurinen etäisyys on suuri, luonnonsuojelutyön ongelmat ovat samantapaisia ja ne ovat tarjonneet tilaisuuden oppia toiselta osapuolelta. Hunanin yhteistyössä on keskitytty tiedon ja teknologian vaihtoon, taloudellisen hyvinvoinnin tuottamiseen ja tieteelliseen tutkimukseen. Tulevaisuudessa yhteistyössä panostetaan luontomatkailun kehittämiseen.

Yhteistyön tuloksena on syntynyt Hunanin maakunnan luonnon monimuotoisuuden toimintaohjelma, ja luontokeskus ja sen näyttely Changshassa, Hunanissa. Yhteistyötä on toteutettu myös henkilöstövaihtona ja koulutustapahtumina. Asiantuntijavaihtoihin ja yhteistyökokouksiin on osallistunut lähes sata henkilöä.

Yhteistyötä juhlitaan perjantaina 29.5.2015 Suomen luontokeskus Haltiassa Espoossa. Kiinasta saapuu juhlatilaisuuteen arvovaltainen delegaatio. Juhlassa palkitaan suomalais-hunanilaisessa yhteistyössä ansioituneita, allekirjoitetaan päivitetty yhteistyösopimus sekä julkaistaan luontopalvelujohtaja Rauno Väisäsen kokoama yhteistyön englanninkielinen historiikki ”20 Years of Biodiversity Conservation”.

Juhlassa kuullaan myös Kansainvälisten luonnonsuojeluliiton IUCN:n kiinalainen puheenjohtajan Zhang Xinchengin videotervehdys kiinaksi ja englanniksi. Puheenjohtaja Zhang pitää” Suomen ja Hunanin yhteistyötä malliesimerkkinä länsimaiden ja Kiinan välisestä yhteistyöstä luonnon monimuotoisuuden suojelussa”.

Suomen luontokeskus Haltiassa esitetään yleisölle Kiinan vanhimmassa Zhangjiajien kansallispuistossa kuvattu elokuva ja järjestetään ilmainen kiinankielinen näyttelyn opastuskierros. Opastuskierros on jo täyteen varattu.

Juhlan lisäksi delegaatio tutustuu kosteikkoluontoa esittelevään Liminganlahden luontokeskukseen, Storan Enson paperitehtaaseen Oulussa, Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoihin sekä Hämeen luontokeskukseen Hämeen järviylängöllä. Kymmenhenkistä delegaatiota johtaa Sun Jinlong Hunanin maakunnan poliittisesta johdosta ja delegaatioon kuuluu myös Hunanin metsähallituksen pääjohtaja Deng Sanlong.
•Kiinankielistä tietoa kansallispuistoista (www.nationalparks.fi/zh)
•Kiinankielistä tietoa Suomen luontokeskus Haltiasta (www.haltia.com/haltia-zh)
•Julkaisu 20 Years of Biodiversity Conservation (julkaisut.metsa.fi)

Comments Off on Metsähallitus panostaa Kiinan yhteistyöhön ja kansallispuistojen markkinointiin kiinalaisille matkailijoille