Alkuvuoden kasvuluvut

Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietojen mukaan Kemin majoitusliikkeiden yöpyjämäärät ovat kääntyneet kasvuun ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2015. Vielä tammikuussa majoittujamäärä (5461 yöpymistä) oli noin 5 % edellisvuotta alhaisempi, mutta helmi-maaliskuussa suunta kääntyi selvästi kasvuun.

Helmikuun majoitusluku oli 9091 yöpymistä (kasvua edellisvuoteen 45 %) ja maaliskuussa 7617 yöpymistä (kasvua edellisvuoteen 27 %). Kansainvälisten yöpymisten osuus näistä luvuista oli helmikuussa 3332 (kasvua edellisvuoteen 91 %) ja kotimaisten osuus  5759 (kasvua 28 %). Maaliskuussa vastaavat osuudet olivat 2022 (kansainväliset yöpymiset, kasvua edellisvuoteen verrattuna 27 %) ja 5595 (kotimaiset yöpymiset, kasvua 19 %).

Kaiken kaikkiaan kansainvälisiä majoittujia oli Kemissä tammi-maaliskuun aikana yhteensä 7367, eli hieman yli 33 % kaikista yöpymisistä. Koko maassa ulkomaalaisten osuus yöpymisvuorokausista oli vastaavana aikana noin 30 %. Ulkomaalaisista eniten yöpymisiä Kemissä oli kiinalaisilla (osuus kansainvälisistä yöpymisistä lähes 22 %). Seuraavina olivat Taiwan, Hongkong, Venäjä, Saksa ja Alankomaat. Kiinalaisten, taiwanilaisten ja hongkongilaisten osuus Kemissä on huomattavasti suurempi kuin koko maassa keskimäärin. Koko Lapissa kansainvälisiä yöpymisiä oli eniten ranskalaisilla, saksalaisilla ja briteillä.

Kaikkien majoitusliikkeiden huonekäyttöaste Kemissä oli 2015 tammi-maaliskuussa  50,0 %,  mikä tarkoittaa 10,3 % kasvua edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.  Huonekäyttöaste 2015 tammi-maaliskuussa oli koko maassa 46,4 % ja Lapissa 53,8 %.

Tavoitteita tulevaan kauteen

”Tulevan talven tavoite on lisätä yöpymisten määrää Kemissä ja Meri-Lapin alueella edelleen”, toteaa myyntipäällikkö Tomi Sipola Kemin Matkailusta. ”Jäänmurtaja Sampon risteilykysyntä on kova, ja olemme lisänneet risteilylähtöjä tuntuvasti. Kahden ja kolmen risteilyn päivinä aikataulut mahdollistavat asiakkaillemme ohjelmakokonaisuuksien toteuttamista Kemissä. Tästä hyötyvät niin majoitusliikkeet, kuin toivottavasti myös ohjelma- ja ravintolapalveluja tarjoavat yritykset. ”

Tulevan talven LumiLinnaa ja  jäänmurtajaristeilyjä myydään ja markkinoidaan sekä kansainvälisillä messuilla ja myyntitapahtumissa että laajan jälleenmyyjäverkoston kautta.  Yhteistyökumppanuudet ovat arvossaan. ”Me tarjoamme Kemissä ainutlaatuiset talvimatkailuelämykset, mutta asiakas tarvitsee Suomen-matkaansa varten paljon muitakin matkajärjestelyjä, kuten lennot jo kotimaastaan alkaen. Niinpä matkanjärjestäjät ovat ensiarvoisen tärkeitä toimijoita. Vaikka yksittäisten omatoimimatkailijoiden osuus on koko ajan kasvussa, volyymi saadaan kuitenkin ryhmien tekemistä varauksista”, toteaa Sipola.