Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Wed
25
Feb '15

Matkailutrendit 2015: kaupunkilomat nousseet suosiossa ohi mökillä lomailun suomalaisten keskuudessa

978e6e4b946977d4_800x800ar

 

Dubain pilvenpiirtäjiä. Kuva: A Vahanvati

Kaupunkilomat ovat nousseet ohi perinteisen mökillä lomailun. Matkahakukone momondo.fin tuoreen kansainvälisen kyselyn mukaan vain reilu kolmannes (38 %) suosii kotimaan mökkilomaa, ja vielä harvempi (31 %) aikoo tänä vuonna viettää lomansa mökillä. Suomalaisten keskuudessa suosituin tapa lomailla on lähteä kaupunkimatkalle: lähes puolet (49 %) valitsee lomakohteekseen mieluiten kaupungin.

Suomalaiset tahtovat lomallaan mieluummin kaupunkiympäristöön kuin mökille, selviää momondo.fin kyselystä. Lähes puolet (49 %) suomalaisista kertoo suosivansa kaupunkilomia. Toiseksi suosituimmaksi lomatyypiksi nousivat tasatuloksella rantalomat ja mökkeily kotimaassa: molempia kannattaa 38 prosenttia vastaajista.

Kun suomalaisilta kysyttiin heidän vuoden 2015 matkasuunnitelmistaan, reilu kaksi viidestä (43 %) vastaajasta kertoi aikovansa lähteä kaupunkilomalle. Vastaavasti lähes kolmannes (31 %) aikoo lomailla mökillään koto-Suomessa. Rantalomalle suuntaa reilu neljännes (27 %).

”Tilastomme osoittavat, että suomalaisten maine mökkikansana ei pidä täysin paikkaansa. Vaikka suomalaiset viettävätkin aikaa mökeillään esimerkiksi viikonloppuisin, suurin osa ei halua viettää siellä koko lomaansa. Monet lähtevät mieluummin hankkimaan uusia kokemuksia ja tutustumaan kaupunkikohteisiin esimerkiksi Euroopassa. Viimeisimpien matkailutilastojemme mukaan myös kaupunki- ja rantaloman yhdistävät kohteet, kuten Dubai ja Miami, ovat nousussa”, toteaa momondon Suomen markkinointipäällikkö Petteri Jalonen .

RISTEILYT JA KYLPYLÄLOMAT SUOMALAISTEN SUOSIOSSA

Suomalaiset ovat kaikista pohjoismaalaisista innokkaimpia risteilijöitä: suomalaisista 22 prosenttia lomailee mielellään laivalla. Vastaavasti ruotsalaisista 21 prosenttia, norjalaisista vain 3 prosenttia ja tanskalaisista 17 prosenttia pitää lomailua laivalla hyvänä vaihtoehtona.

Tänä vuonna joukko suomalaisia lähtee ilmeisesti vastentahtoisesti risteilemään, sillä vuoden 2015 aikana risteilylle aikoo suunnata 28 prosenttia vastaajista – kuusi prosenttia enemmän kuin risteilyistä pitävien joukko.

”Suomalaisten risteilyinnokkuudessa näkyy sijaintimme Tallinnan ja Tukholman läheisyydessä. Varsinkin etelärannikon läheisyydessä asuvat suomalaiset oppivat risteilykulttuurin jo hyvin nuorena”, jatkaa Jalonen.

Lisäksi seitsemän prosenttia suomalaisista ei aio lähteä minnekään lomallaan vuonna 2015. Noin yhtä moni (8 %) ei puolestaan ole tehnyt vielä lomasuunnitelmia.

KESKI-IKÄISET NAISET MÖKKEILEVÄT MIELUITEN

Kaikkien suomalaisten keskiarvoa enemmän mökkeilystä nauttivat keski-ikäiset ja naiset. Naisista 39 prosenttia lomailee mielellään kotimaan mökillä, kun taas suomalaismiesten keskuudessa vastaava osuus on 37 prosenttia. Mökkeilyinto on suurimmillaan keski-iässä (36–55-vuotiaana): 41 prosenttia tähän ikähaarukkaan kuuluvista haluaa lomallaan mökille. Nuoremmista (18–35-vuotiaista) suomalaisvastaajista puolestaan vain reilu kolmannes (35 prosenttia) pitää mökkilomailusta. Iäkkäämmät suomalaiset sijoittuvat näiden kahden ikäryhmän väliin, sillä heistä 37 prosenttia lomailee mielellään mökillä.

FAKTAT LYHYESTI:

Suomalaisten matkatrendit 2015:

 • 43 prosenttia suomalaisista aikoo lähteä vuonna 2015 kaupunkilomalle
 • 31 prosenttia suomalaisista aikoo lomailla mökillään Suomessa
 • 28 prosenttia suomalaisista aikoo suunnata risteilylle
 • 27 prosenttia suomalaisista suunnittelee rantalomalle lähtöä
 • 15 prosenttia suomalaisista aikoo lähteä kylpylä- tai rentoutumislomalle
 • 14 prosenttia suomalaisista suunnittelee road tripiä
 • 8 prosenttia suomalaisista aikoo lähteä vaeltamaan lomallaan
 • 6 prosenttia suomalaisista suunnittelee hiihtomatkaa
 • 7 prosenttia suomalaisista ei aio lähteä minnekään lomallaan
 • 8 prosentilla suomalaisista ei ole vielä suunnitelmia

Suomalaiset suosivat kaupunkilomia:

 • 49 prosenttia suomalaisista valitsee lomakohteekseen mieluiten kaupungin
 • 38 prosenttia suomalaisista lähtee mieluiten rantalomalle
 • 38 prosenttia suomalaisista lomailee mieluiten mökillään Suomessa
 • 22 prosenttia suomalaisista lähtee lomallaan mieluiten risteilylle
 • 20 prosenttia suomalaisista valitsee mieluiten kylpylä- tai rentoutumisloman
 • 16 prosenttia suomalaisista valitsee lomailutavakseen road tripin
 • 12 prosentista suomalaisista vaeltaminen on mieluisin lomailutapa

Mökkeilystä nauttivat eniten keski-ikäiset naiset:

 • 39 prosenttia suomalaisista naisista lomailee mieluiten mökillä kotimaassa
 • Vastaava luku suomalaismiesten keskuudessa on 37 prosenttia
 • Nuorista (18–35-vuotiaista) suomalaisista 35 prosenttia viihtyy lomallaan mökillä
 • Keski-ikäisistä (36–55-vuotiaista) suomalaisista 41 prosenttia valitsee lomallaan mökkeilyn
 • Iäkkäämmistä (56–65-vuotiaista) suomalaisista 37 prosenttia haluaa lomailla mökillä

TIETOA TUTKIMUKSESTA:

Matkahakukone momondo toteutti kansainvälisen kyselyn ihmisten matkailutottumuksista ja matkailun trendeistä online-tutkimuksena Cint-paneelin kautta. Kysely toteutettiin12.–25. tammikuuta 2015, ja siihen osallistui 1 006 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista. Kysely on maantieteellisesti sekä ikä- ja sukupuolijakaumaltaan väestöedustava. Suomen lisäksi kysely toteutettiin 14 muussa maassa: Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Portugalissa, Iso-Britanniassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Turkissa ja Kiinassa.

Comments Off on Matkailutrendit 2015: kaupunkilomat nousseet suosiossa ohi mökillä lomailun suomalaisten keskuudessa