Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Wed
19
Nov '14

SUOMESSA JA POHJOISMAISSA VERTAILLAAN MATKOJA AHKERASTI INTERNETISSÄ – LENTOBONUKSET EIVÄT VAIKUTA LENTOYHTIÖN VALINTAAN

957b5e86a88d7404_800x800ar

Kun suomalainen on päättänyt lähteä lomalle, hän ei suuntaa matkatoimistoon vaan avaa selaimensa ja alkaa vertailla matkoja. Vain seitsemän prosenttia suomalaisista luottaa aina samoihin lentoyhtiöihin varausta tehdessään, kun taas lähes puolet vertailee hintoja matkahakukoneiden avulla. Tiedot selviävät matkahakukone momondo.fin  kansainvälisestä kyselystä.

Kun suomalaisilta kysyttiin, mitä kautta he etsivät ja varaavat matkoja internetissä, vain seitsemän prosenttia kertoi luottavansa aina tuttuun ja turvalliseen ja tarkistavansa eniten käyttämiensä lentoyhtiöiden verkkosivut. Lähes puolet (45 %) kertoi käyttävänsä matkahakukoneita: viidennes (19 %) käyttää yhtä tai useampaa matkahakukonetta löytääkseen sopivimman matkan, kun taas neljännes (26 %) etsii matkaa sekä matkahakukoneiden avulla että vertaamalla hintoja itse.

Suomessa matkahakukoneita käytetään muihin maihin verrattuna paljon, sillä selvityksessä vain Norja (49 %) meni matkahakukoneiden käytössä Suomen edelle. Myös muut Pohjoismaat yltävät lähelle Suomen ja Norjan tasoa: tanskalaisista 43 prosenttia ja ruotsalaisista 40 prosenttia käyttää matkahakukoneita apuna vertailussa.

Matkahakukoneiden käytön jälkeen suosituinta on vertailla lentoja itse eri lentoyhtiöiden sivuilla – 15 prosenttia suomalaisista turvautuu tähän keinoon. Lähes kymmenes (9 %) puolestaan turvautuu yhden tai useamman nettimatkatoimiston palveluihin.

”Suomalaisilta kuten myös muilta pohjoismaalaisilta lähes joka kotitaloudesta löytyy nettiyhteys, ja sitä hyödynnetään päätöksenteon apuvälineenä matkaa suunniteltaessa ja verkko-ostoksissa. Esimerkiksi lentojen kohdalla vertaillaan tarkkaan hinnan lisäksi lähtöajankohtaa, reittiä ja lennon kestoa”, sanoo momondon Suomen markkinointipäällikkö Petteri Jalonen .

SUOMALAISET EIVÄT METSÄSTÄ LENTOBONUKSIA

Vaikka suomalaiset tunnetusti ovat innokkaita bonusten kerääjiä muilla elämän alueilla, lentobonukset eivät toimi yhtä suurena houkuttimena valintaa tehdessä: vain neljännes (25 %) suomalaisista myöntää joskus valinneensa tietyn lentoyhtiön bonuspisteiden takia. Kolme neljästä (74 %) puolestaan ei välitä bonuksista lentoja valitessaan, vaan muut kriteerit painavat enemmän. Ruotsalaiset ovat samoilla linjoilla suomalaisten kanssa, sillä heistä viidennes (21 %) on joskus juossut lentobonusten perässä.

POHJOISMAISSA VARATAAN INTERNETIN KAUTTA – ITÄNAAPURISSA MENNÄÄN MATKATOIMISTOON

Suomessa ja Pohjoismaissa ylipäänsä vapaa-ajan matkojen varaukset hoidetaan useimmiten itsenäisesti internetiä apuna käyttäen: vain kahdeksan prosenttia kyselyn vastaajista ilmoittaa, ettei ole koskaan varannut matkaa netissä. Valtaosa (80 %) suomalaisista varaa matkansa tietokoneella, viisi prosenttia tabletilla ja vain kaksi prosenttia älypuhelimella.

Itsenäinen matkojen hakeminen ja varaaminen onkin yleistynyt internetin myötä räjähdysmäisesti, ja vain 16 prosenttia suomalaisista varaa lomamatkansa matkatoimistossa vierailemalla. Matkatoimistot ovat onnistuneet säilyttämään suosionsa paremmin joissakin muissa Euroopan maissa. Esimerkiksi lähes puolet (49 %) venäläisistä ja lähes yhtä moni (43 %) saksalainen asioi vielä mielellään matkatoimistossa lomavarauksen yhteydessä.

FAKTAT LYHYESTI:

Suomalaiset ovat tottuneet vertailemaan matkoja internetin kautta varatessaan:

 • 26 prosenttia suomalaisista käyttää yhtä tai useampaa matkahakukonetta ja vertailee hintoja myös itse
 • 19 prosenttia suomalaisista käyttää yhtä tai useampaa matkahakukonetta
 • 15 prosenttia suomalaisista vertailee useiden eri lentoyhtiöiden sivuja
 • 9 prosenttia suomalaisista käyttää yhden tai useamman nettimatkatoimiston palveluja
 • 7 prosenttia suomalaisista tarkistaa eniten käyttämiensä lentoyhtiöiden verkkosivut
 • 8 prosenttia suomalaisista ei ole koskaan varannut matkaa internetin kautta

Näin matkahakukoneita käytetään maailmalla:

 • 45 prosenttia suomalaisista käyttää matkahakukoneita varatessaan lentoja internetin kautta
 • 49 prosenttia norjalaisista
 • 43 prosenttia tanskalaisista
 • 40 prosenttia ruotsalaisista ja espanjalaisista
 • 39 prosenttia saksalaisista
 • 37 prosenttia italialaisista
 • 35 prosenttia englantilaisista ja venäläisistä
 • 33 prosenttia ranskalaisista
 • 31 prosenttia hollantilaisista
 • 27 prosenttia amerikkalaisista

Bonuspisteet eivät kovin suuri houkutin:

 • 25 prosenttia suomalaisista on joskus lentänyt tietyllä lentoyhtiöllä bonuspisteiden takia – 74 prosenttia ei ole
 • 21 prosenttia ruotsalaisista on joskus lentänyt tietyllä lentoyhtiöllä bonuspisteiden takia – 75 prosenttia ei ole
 • 13 prosenttia tanskalaisista on joskus lentänyt tietyllä lentoyhtiöllä bonuspisteiden takia – 84 prosenttia ei ole
 • 33 prosenttia norjalaisista on joskus lentänyt tietyllä lentoyhtiöllä bonuspisteiden takia – 65 prosenttia ei ole

Suomalaiset varaavat vapaa-ajanmatkansa netissä:

 • 80 prosenttia suomalaisista varaa matkansa tietokoneella
 • 16 prosenttia suomalaisista tekee matkavarauksensa paikan päällä matkatoimistossa tai myymälässä
 • 6 prosenttia suomalaisista soittaa matkavarauksensa puhelimella
 • 5 prosenttia suomalaisista tekee matkavaruksen tabletilla
 • 2 prosenttia suomalaisista käyttää älypuhelinta matkan varaamiseen
 • 3 prosenttia suomalaisista varaa matkansa jotakin muuta kautta

Matkatoimistoissa varaaminen muulla yleisempää kuin Pohjoismaissa:

 • 49 prosenttia venäläisistä varaa yleensä matkansa paikan päällä matkatoimistossa tai myymälässä
 • 43 prosenttia saksalaisista menee paikan päälle matkatoimistoon tekemään matkavarauksensa
 • Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa varaukset hoidetaan muuta kautta: 6 prosenttia norjalaisista, 9 prosenttia amerikkalaisista, 11 prosenttia tanskalaisista, 16 prosenttia suomalaisista ja 17 prosenttia ruotsalaisista varaa yleensä matkansa paikan päällä matkatoimistossa tai myymälässä

TIETOA TUTKIMUKSESTA:

Matkahakukone momondo toteutti kansainvälisen kyselyn ihmisten matkailutottumuksista ja matkailun trendeistä online-tutkimuksena Research Now -paneelin kautta. Kysely toteutettiin 9.–19. tammikuuta 2014, ja siihen osallistui 1 032 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista. Kysely on maantieteellisesti sekä ikä- ja sukupuolijakaumaltaan väestöedustava. Suomen lisäksi kysely toteutettiin 11 muussa maassa: Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Comments Off on SUOMESSA JA POHJOISMAISSA VERTAILLAAN MATKOJA AHKERASTI INTERNETISSÄ – LENTOBONUKSET EIVÄT VAIKUTA LENTOYHTIÖN VALINTAAN