Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Sun
29
Jun '14

Loma-asunnon ei tarvitse olla oma mökki

b9d9f20b7fdcecd5_800x800ar

Meritähti, jossa esillä kaksi huoneistoa

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2013 lopussa yhteensä 499 000 kesämökkiä. Mökeistä 405 000 oli yksityisten henkilöiden omistuksessa ja 93 000 mökkiä perikuntien, yritysten, yhteisöjen tai ulkomaalaisten omistamia.

Vuokrattu mökki tulee omaa kesämökkiä halvemmaksi, mutta kustannusten lisäksi vuokramökki vapauttaa mökkeilijän kaikista pihan ja kiinteistön kunnostukseen liittyvistä velvoitteista, jolloin aikaa jää enemmän lomanviettoon. Jos mökin vuokraa vain viikoksi tai pariksi, voi saman kesän aikana maisemaa vaihtamalla nauttia lomasta useammalla paikkakunnalla. Vuokramökille lähdetään lomailemaan eikä tekemään töitä. Suosituimpia ovat tilavat lomakodit veden äärellä, josta pitää löytyä kaikki mukavuudet tiskikonetta ja viihde-elektroniikkaa myöten.

– Loma-asuntomessuilla Kalajoella on talokohteiden lisäksi esillä huoneistoja, josta voi lunastaa itselleen pelkän hallintaoikeuden. Näin haluamme tuoda esille kaikenlaisia vaihtoehtoja loma-asumiseen, messupäällikkö Heikki Vuorenpää Suomen Asuntomessuilta kertoo.

Hyvä vaihtoehto on omistaa vapaa-ajan koti vain osaksi. Näin kustannukset pysyvät kurissa, mutta mökillä pääsee silti viettämään lomaviikot. Keskimäärin suomalaiset viihtyvät loma-asunnoissaan 75 päivää vuodessa. Esimerkiksi Kalajoen Loma-asuntomessujen Villa Merenguesta voi 64 500 euron hintaan ostaa 1/7 osan hallintaoikeuden, joka tarkoittaa reilua seitsemää viikkoa vuodessa. Suomalaisista 50 000 on vähintään yksi lomaosake ja neljällä viidestä se on kotimaassa.

Eläkeiässä mökkiasumisesta halutaan helpompaa

Mökinomistajien keski-ikä on 61 vuotta. Uusienkin, vuonna 2013 valmistuneiden mökkien rakentajien keski-ikä on 54 vuotta. Vain 6 prosenttia mökinomistajista on alle 40-vuotiaita.

Loma-asuntomessuilla esiteltävän kolmikerroksinen lomakoti Meritähden huoneistot soveltuvat rakennuttaja Samira Group Oy:n mukaan loma-asumiseen, sijoituskäyttöön tai vaikka pysyvään asumiseen. Huoneistoja on neljää eri kokoa 43 m2 kokoisesta kaksiosta aina 87 m2 kokoiseen kolmioon. Tällä hetkellä 18 huoneistoisesta kohteesta on myymättä enää yksi asunto.

– Huoneistoja on myyty niin vakituisiksi kodeiksi kuin ihan loma-asunnoiksikin. Pääasiassa ostajat ovat keski-ikäisiä tai vanhempia ihmisiä tästä lähialueelta, eli Kalajoelta ja sen ympäristöstä, kertoo työpäällikkö Markku Huttunen Samira Group Oy:ltä.

Varttuneemmat mökkiläiset haluavat mökkinsä olevan ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu kakkosasunto. Sähköt, juokseva vesi, sisävessa, nettiyhteys ja televisio ovat itsestään selvyyksiä tämän päivän vapaa-ajan asumisessa. Uusien mökkien varustelutason täytyy vastata omakotitaloa. Sen vuoksi ne ovat myös kalliimpia ja niiden arvoon jatkuvassa nousussa. 2000–luvulla vapaa-ajan asuinrakennusten uudistuotanto on ollut pääsääntöisesti yli 4 000 rakennusta vuodessa, kertoo Tilastokeskus.

Markku Huttusen mukaan selvänä trendinä on ihmisten halukkuus helppoon loma-asumiseen. Myös lomahuoneistojen suhteellisen edulliset asumiskustannukset vaikuttavat lomakodin hankintaan.

– Ihmiset eivät halua lomallaan tehdä lumitöitä tai leikata nurmikkoa, lomakodin pitää sijaita myös helppojen kulkureittien varrella. Tärkeintä on lomailun helppous.

Comments Off on Loma-asunnon ei tarvitse olla oma mökki