Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Fri
7
Mar '14

Karhunkierros on Vuoden Retkikohde 2014

1969228_701494676539840_764576456_n

Vuoden Retkikohde 2014 -yleisöäänestyksen on voittanut Kuusamossa ja Sallassa sijaitseva Karhunkierros, joka on osa Oulangan kansallispuistoa.  Voittaja julkistettiin Retki-messuilla Messukeskuksessa Helsingissä tänään. Karhunkierros saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin sekä osaston käynnissä olevilla Retki-messuilla 7.-9.3.2014.

Yleisö sai äänestää ammattilaisraadin valitsemien yhdeksän finalistin joukosta suosikkiaan. Voittaja valittiin nettiäänestyksellä, johon osallistui kaikkiaan 3000 retkeilijää. Karhunkierros kahmi lähes 40 % kaikista annetuista äänistä.

Suomen suosituin retkeilyreitti

Tämän vuoden kilpailun teemana olivat retkeilyreitit. Kilpailussa etsittiin reittiä, joka on vähintään 20 km pitkä, ja jonka varrella on yöpymismahdollisuus. Karhunkierroksen voiton taustalla on sen vankkumaton suosio. Se on Suomen tunnetuin retkeilyreitti, jossa vierailee vuosittain noin 150 000 retkeilijää. Koko Karhunkierroksen, eli 82 kilometrin reitin, kiertää noin 5000 retkeilijää joka vuosi.

Karhunkierroksen suosiota selittää myös se, että se on yksi maamme vanhimmista reiteistä.  Sitä ylläpidetään Metsähallituksen luontopalvelujen ja Kuusamon kaupungin yhteistyönä.

– Reitin kehittämisessä on 2000-luvulla kiinnitetty huomiota etenkin polkujen kulutuskestävyyteen, ja verraten nopeasti lahoavia puurakenteita, kuten pitkospuita, on korvattu pinnoittamalla polkuja kivimurskeella. Viime vuoden aikana uusittiin Karhunkierroksen viitoitus, kertoo Koillismaan puistoalueen puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta.

Kansallismaiseman kauneus puhuttelee

Karhunkierroksen etuina ovat monipuoliset palvelut, reittiosuuksien muunneltavuus ja luonnonolot. Karhunkierros johdattaa kulkijan kansallismaisemiin, Oulangan kansallispuiston kauniimpien maisemien äärelle.

-Upea Karhunkierros tarjoaa runsaasti silmänruokaa: jokia ja koskia, kallioita ja laaksoja, soita ja hiekkarantoja, kaukomaisemia ja yksityiskohtia, harvinaisia lajeja ja luonnon rauhaa, kertoo suunnittelija Pekka Veteläinen Metsähallituksen luontopalveluista.

Retkeilijät avainasemassa reitin kehitystyössä

Karhunkierrosta on alettu merkitä jo vuonna 1954.  Sen syntyyn liittyy mielenkiintoinen seikka – reitti on alun alkaen suunniteltu ja merkitty vapaaehtoistyönä paikallisten retkeilyaktiivien voimin. Retkeilijöitä kuunnellaan myös jatkossa, kun Vuoden Retkikohde -voittoon kuuluvan 5000 euron stipendin käyttöä pohditaan.

– Karhunkierroksen ja Oulangan kansallispuiston Facebook-sivustolla toteutetaan kysely siitä, mitä uudistuksia reitille vielä kaivataan. Vastauksista valitsemme parhaan ehdotuksen, jonka toteutamme palkintorahaa hyödyntäen. Lisäksi juhlimme ensi vuonna Karhunkierroksen 60-vuotisjuhlia. Osan palkintorahasta käytämme yleisötapahtuman järjestämiseen Karhunkierroksen ja Oulangan ystäville, paljastaa Oulangan luontokeskuksen hoitaja Airi Kallunki Metsähallituksen luontopalveluista.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt kymmenennen kerran. Yhdeksän aiempaa voittajaa ovat Koli (2013), Repoveden kansallispuisto (2012), Hossan retkeilyalue (2011), Riisitunturin kansallispuisto (2010), Ruunaan retkeilyalue (2009), Kilpisjärvi (2008), Herajärven Kierros (2007), Birgitan polku (2006) ja Ivalojoki (2005). Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä.

Karhunkierros verkossa:
www.luontoon.fi/karhunkierros

www.facebook.com/karhunkierros

Comments Off on Karhunkierros on Vuoden Retkikohde 2014