Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Mon
24
Jun '13

Täällä suomalaiset lomailivat alkuvuonna − kärjessä Kanariansaaret ja Turkki

Lomamatkailijoiden tilauslennoista valtaosa laskeutui tammi−toukokuussa tuttuihin suosikkikohteisiin, mutta siipien alla puhalsi uusiakin tuulia, ilmenee lentoasema- ja lennonvarmistuspalveluita tuottavan Finavian matkustajatilastoista.

Suomesta ulkomaille suuntautuneilla tilauslennoilla matkusti kuluvan vuoden tammi−toukokuussa 376 353 henkilöä. Suosituimmat viisi kohdetta, Las Palmas, Teneriffa, Antalya, Phuket ja Hania, keräsivät yli puolet kaikista tilauslentojen matkustajista. Finavian matkustajatilastojen perusteella lähtevien matkustajien määrä kasvoi edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden puoli prosenttia. Tilauslennoilla tarkoitetaan reittiliikenteen ulkopuolista lentoliikennettä, joka koostuu pääasiassa matkatoimistojen varaamista lennoista.

Lämpö houkutti suomalaisia

Suomalaisille rakkaat rantakohteet hallitsivat tammi−toukokuun suosituimpien lomanviettopaikkojen listaa. Espanjan kohteista suosituimpia olivat Las Palmas (68 025 matkustajaa) ja Teneriffa (49 067). Tilauslentojen matkustajia houkuttelivat myös Palma de Mallorca (6 051) ja Lanzaroten Arrecife (6 591). Jokainen näistä neljästä kohteesta kasvatti suosiotaan vähintään 11 prosenttia.

Turkin ykköskohteen Antalyan suosio kasvoi 45 prosenttia, ja sinne matkusti tilauslennoilla 40 846 henkilöä. Thaimaan suosituin kohde Phuket houkutteli edelleen 24 470 matkustajaa, joskin suosio romahti edellisvuodesta 32 prosenttia. Kreikan pääkohteita olivat Hania (12 206) ja Rodos (10 202), joista Hania laski 12 ja Rodos peräti 26 prosenttia. Kiinnostus Egyptiä kohtaan laimeni niin Hurghadan (11 449 matkustajaa, laskua 18 %) kuin Sharm el-Sheikhin osalta (4 356 matkustajaa, laskua 37 %).

Espanja ja Turkki alkuvuoden suosikkimaita, Thaimaan tähti laskussa

Yli 10 000 matkustajaa houkutelleiden maiden joukossa eniten suosiotaan kasvattivat Turkki ja Espanja.  Tuntuvin lasku koettiin Thaimaahan suuntautuneessa tilauslentoliikenteessä.

Eniten tilauslentomatkustajia houkutelleet maat tammi−toukokuussa 2013

  • Espanja 140 287 (kasvua 10 % verrattuna tammi−toukokuuhun 2012)
  • Turkki 45 457 (kasvua 40 %)
  • Thaimaa 30 524 (laskua 33 %)
  • Kreikka 31 877 (laskua 14 %)
  • Egypti 17 968 (laskua 14 %)
  • Portugali 12 006 (laskua 15 %)

Suosituimpien tilauslentomaiden takana suosiotaan kasvattivat mm. Venäjä (+17 %), Israel (+21 %), Italia (+14 %), ja Ukraina (+30 %). Karibialla suosiotaan kasvattivat Kuuba (+46 %), Barbados (+15 %) ja Dominikaaninen tasavalta (+19 %). Laskussa olivat mm. Itävalta (-14 %), Intia (-9 %), Vietnam (-33 %) ja Malesia (-51 %).

EU-kohteiden haastajat unionin ulkopuolisessa Euroopassa ja Etelä-Amerikassa

Suomalaiset lomailivat edelleen suureksi osaksi Euroopan unionin jäsenmaissa, joihin matkusti kaikista tilausliikenteen matkustajista yli 60 prosenttia eli 231 262 henkilöä. Määrä kasvoi edellisvuodesta niukasti, 2,5 prosenttia. Muualle Eurooppaan suuntautuneilla tilauslennoilla matkustajamäärä kasvoi 31 prosenttia 62 838 matkustajaan. Vahvassa, yli 25 prosentin nosteessa oli myös Etelä-Amerikka, jonne suuntasi 11 108 matkustajaa. Aasian-tilauslennoilla matkustajamäärät laskivat selvästi, 35 prosenttia, mikä selittyy ennen kaikkea Thaimaan-matkailun tuntuvalla vähenemisellä. Reittiliikenne Aasian-kohteisiin on sen sijaan jatkanut kasvuaan vuonna 2013.

Tilauslentoja tehdään Helsinki-Vantaan lisäksi myös useilta muilta suomalaisilta lentoasemilta. Tilauslennot lisäävät Finavian lentoasemien palveluiden kysyntää, mikä tukee myös muuta lentoliikennettä eri puolilla Suomea.

Kesälomalaisen kannattaa tulla ajoissa kentälle

Kesäkauden alettua Helsinki-Vantaan lentoasemalla on yksi vuoden vilkkaimmista sesongeista. Finavia on koonnut lomalaisia varten verkkosivuilleen muistilistan, josta saa pakkausohjeita ja muita vinkkejä. Muistilista löytyy osoitteesta http://www.helsinkivantaa.fi/matkustaminen/matkalle-lahto/kesalomalle

Finavia tarjoaa ja kehittää lentoasema- ja lennonvarmistuspalveluja, joiden kulmakivinä ovat turvallisuus, asiakaslähtöisyys ja kustannustehokkuus. Finavian kattava 25 lentoaseman verkosto mahdollistaa kansainväliset yhteydet Suomesta maailmalle − ja maailmalta eri puolille Suomea. Helsinki-Vantaan lentoasema on Pohjois-Euroopan johtava vaihtoasema kaukoliikenteessä. Vuoden 2012 liikevaihto oli 359 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 2800.

Finavia verkossa:
www.finavia.fi
http://vuosikertomus.finavia.fi
www.helsinki-vantaa.fi
www.facebook.com/finavia
www.facebook.com/helsinkiairport
www.twitter.com/helsinkiairport
www.twitter.com/finaviaoyj

Comments Off on Täällä suomalaiset lomailivat alkuvuonna − kärjessä Kanariansaaret ja Turkki