Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Mon
10
Jun '13

Matkatoimistot muistuttavat asiakkaitaan: Passi ja matkavakuutus kuntoon ennen matkaa

Vilkkaimman kesälomakauden käynnistyessä matkatoimistot kehottavat asiakkaitaan tarkistamaan hyvissä ajoin passinsa (samoin kuin henkilökorttinsa) riittävän voimassaolon matkan aikana ja tarvittaessa sen jälkeen. Erityistä huolta matkatoimistojen keskuudessa herättää nyt se, että passin hankinta on keväällä voimaan tulleen uuden passilain myötä hidastunut merkittävästi. Uuden passin hankinta edellyttää ajanvarausta poliisin toimipisteeseen, jossa hakemus täytetään suoraan poliisin henkilökortti- ja passijärjestelmään. Passia voi hakea paikallispoliisin lupapalvelupisteessä millä tahansa paikkakunnalla, mutta mahdollisuutta täyttää passihakemus etukäteen ei enää ole. Ajanvarauskäytäntö on ruuhkauttanut monia poliisin toimipisteitä niin, että aika uuden passin hakemiselle järjestyy usein vasta viikkojen päähän. Matkatoimistot pelkäävätkin, että moni suomalainen huomaa passinsa vanhenevan vasta vähän ennen matkan alkua, jolloin uuden passin hankinta voi tulla hyvin kalliiksi tai se ei ennen matkan alkua ole mahdollista lainkaan.

Kiiretilanteissa on edelleen mahdollista hakea ns. pikapassia, mutta niiden valmistuksessa on päiväkohtainen kiintiöraja. Vaikka ajanvarauskäytäntö on hidastanut passinhankintaprosessia, on passilain muutoksen tavoitteena joustavoittaa asiakaspalvelua. Valmis passi toimitetaankin vastaanottajalle nyt kirjattuna kirjeenä suoraan passivalmistajalta, ja se noudetaan pääsääntöisesti passinhakijan ilmoittamaa toimitusosoitetta lähellä olevalta R-kioskilta.

Matkatoimistot kehottavat asiakkaitaan myös tarkistamaan, että heillä on matkan aikana riittävä vakuutusturva. Vakuutusehdot vaihtelevat yhtiöittäin hyvinkin paljon. Moni matkailija ei ole tietoinen esimerkiksi ympärivuotisen tai luottokortin kylkiäisenä tulevan matkavakuutuksensa kattavuudesta. Siksi matkatoimistot kannustavat asiakkaitaan selvittämään etukäteen, sisältääkö matkavakuutus riittävän peruutusturvan, onko se varmasti voimassa omassa matkakohteessa ja kattaako se matkan aikana harjoitettavat aktiviteetit, kuten esimerkiksi sukelluksen, kiipeilyn tai vaelluksen asumattomilla alueilla.

 

Comments Off on Matkatoimistot muistuttavat asiakkaitaan: Passi ja matkavakuutus kuntoon ennen matkaa