Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Fri
18
Jan '13

Film New Zealandin toimitusjohtaja Gisella Carr: ”Elokuvamatkailun kasvattaminen vaatii yhteistyön syventämistä toimialojen välillä”

Film New Zealandin toimitusjohtaja Gisella Carr suosittelee Suomen matkailualan yrityksiä vahvistamaan yhteistyötä palvelualan ja audiovisuaalisen alan toimijoiden kanssa. Suomessa kuvattujen elokuvatuotantojen ympärille on muutaman viime vuoden aikana suunniteltu yhä enemmän palveluita ja tuotteita, jotka ovat tuoneet matkailu- sekä palvelusektorille lisää liiketoimintaa.

Helsingin matkamessuilla 18.1. Location / Destination Finland -hankkeen järjestämässä seminaarissa Carr neuvoo suomalaisia matkailuyrityksiä hyödyntämään alueella kuvattavat tuotannot sekä tuotteistamaan elokuvien tarinat ja hahmot elokuvamatkailupalveluiksi.

Tie suosituksi elokuvamatkailukohteeksi

Carrin mielestä elokuvamatkailun lisääminen Suomessa vaatii vahvaa yhteistyön avaamista matkailuyritysten, muun palvelusektorin ja audiovisuaalisen alan toimijoiden välillä. Jo elokuvan suunnittelun ensimmäisessä vaiheessa tulisi matkailuyritykset ottaa mukaan suunnittelutyöhön. Elokuvamatkailutuotteet vaativat tuekseen suosittuja elokuvatuotantoja, joiden saaminen Suomeen olisi Carrin mukaan loistava tapa tuoda esiin myös Suomen teknologiaosaamista.

”Jos Suomi saisi vielä oman kannustinrahastonsa, siitä tulisi erittäin kilpailukykyinen kansainvälisillä markkinoilla”, sanoo Carr.

Uuden-Seelannin valtio ymmärsi ensimmäisen suurtuotannon käynnistyttyä miten suuri potentiaali elokuvamatkailussa piilee ja loi elokuvateollisuudelle kannustinrahaston. Pian Uusi-Seelanti nousikin käytetyksi kuvausmaaksi ja suosituksi elokuvamatkailukohteeksi. Taru sormusten herrasta trilogia avasi ovet muillekin suurtuotannoille kuten Avatarille sekä Hobitti-trilogialle.

”Vuonna 2011 yli 1 000 yritystä solmi yhteistyösopimuksen palveluiden tarjoamisesta elokuvateollisuuden kanssa, jonka lisäksi elokuvateollisuus hankki palveluita vielä 1 700 muultakin yritykseltä”, kertoo Carr ja lisää elokuvateollisuuden myös työllistäneen suoraan 15 500 ihmistä vuoden 2010 ja 2011 välisenä aikana.

Uuden-Seelannin houkuttelevuus matkakohteena on kasvanut merkittävästi. Vuodesta 2004 lähtien Taru sormusten herrasta trilogian kuvauspaikalla on vieraillut vuosittain monia kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia turisteja. Hobitti-elokuva lisäsi entisestään intoa valita Uusi-Seelanti matkakohteeksi ja tänä vuonna Hobittoniin odotetaan 100 000 kävijää.

Elokuvamatkailu kasvussa

Elokuvamatkailua pidetään yhtenä tulevaisuuden kasvavista matkailumuodoista. Suomessa Location / Destination Finland -hankkeen järjestämään elokuvamatkailun tuotekehitykseen osallistui viime vuonna toistakymmentä yritystä. Tuotteistustyöpajat ovat synnyttäneet useita onnistuneita yhteistyöprojekteja kuten Niko 2 -elokuvan ympärille suunnitellut tuotteet ja matkailupalvelut Rovaniemen seudulla.

Niko-aiheisia tuotteita syntyi runsas valikoima, johon kuuluvat esimerkiksi Lapin Safarien ohjelmapalvelutuote, Santa Claus hotellin yöpymispaketti sekä Ranuan seudun matkailun Niko2-lomapaketti.

Matkatoimisto Matkavekka paketoi puolestaan tosi-tv-sarja Voice of Finlandin ympärille suositun palvelukokonaisuuden sisältäen lipun sarjan suoraan lähetykseen, illanvieton Apollo-yökerhossa sekä majoituksen Turun Scandic-hotellissa.

Monipuolisia palveluita on kehitetty lisäksi Solar Films elokuvatuotantoyhtiön tuottamien Vares-elokuvien ympärille. Elokuvamatkailutuotteiden kehittämistä jatketaan nyt myös kansainvälisiä turisteja silmällä pitäen, sillä Vares-elokuvasarja myytiin viime vuoden puolella kolmeen eri maanosaan.

Elokuvamatkailun osahanketta hallinnoi Turun Seudun Kehittämiskeskus ja Länsi-Suomen Elokuvakomissio, joista jälkimmäinen on mukana myös Location / Destination Finland -hankkeessa. Location / Destination Finland -hanketta koordinoi Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEO. LEO koordinoi valtakunnallista Matkailun ja elämystuotannon klusteriohjelmaa (OSKE), joka edistää matkailualan uudistumista. Valtakunnallista OSKE-ohjelmaa hallinnoi työ- ja elinkeinoministeriö. 

Location / Destination Finland -hankkeen taustajoukoissa ovat mukana kaikki Suomessa toimivat alueelliset elokuvakomissiot, Suomen elokuvasäätiö, audiovisuaalisen alan tuottajien järjestö SATU ry, Suomen elokuvatuottajien liitto, Matkailun edistämiskeskus ja Finnish Film & Audiovisual Export FAVEX ry. Hankkeen mahdollistaa opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallinen luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelma (ESR), rahoittajaviranomaisena ELY-keskus.

Comments Off on Film New Zealandin toimitusjohtaja Gisella Carr: ”Elokuvamatkailun kasvattaminen vaatii yhteistyön syventämistä toimialojen välillä”