Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Mon
30
Nov '15

Suomen matkatoimistoalan liitto ry SMAL: Kaksi kolmasosaa suomalaisista matkustaa tai harkitsee matkustamista kotimaassa tai ulkomaille joulun aikana

2015-11-30 12_49_45-Infograafi - Suomalaisten joulumatkasuunnitelmia.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Tria

Joulutunnelma löytyy usein myös matkalta

KAKSI KOLMASOSAA SUOMALAISISTA MATKUSTAA TAI HARKITSEE MATKUSTAMISTA KOTIMAASSA TAI ULKOMAILLE JOULUN AIKANA

Aktiivisia joulumatkailijoita ovat kaikenikäiset suomalaiset. Aina ei matkusteta kauas tai olla matkalla pitkään. Moni kuitenkin tarttuu joulunpyhien suomaan irtioton mahdollisuuteen.    

Vahvana elää olettamus, että suomalaiset linnoittautuvat jouluna kotiinsa kinkun, lanttu- ja porkkanalaatikoiden, konvehtirasioiden ja muiden perinteisten herkkujen ääreen kuuntelemaan kaihomielisiä joululauluja. Suomen matkatoimistoalan liiton (SMALin) yhdessä jäsenyritystensä kanssa tekemän kyselyn mukaan yhä useampi suomalainen toimii kuitenkin nykyään toisin. Kyselyn mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista matkustaa tai harkitsee matkalle lähtöä joululomien aikaan. Useimmiten matkakohteena ovat lähialueet eli Baltia ja Pohjoismaat (42 % matkan jo varanneista tai sitä harkitsevista) sekä Suomi (28,5 %). Noin 19 prosentilla matkalle lähtevistä tai matkaa harkitsevista suuntana ovat Euroopan muut kohteet, kun taas kaukokohteista haaveilee reilut 10 prosenttia matka-aikeisiin myönteisesti vastanneista.

Suosituimpia ovat 2-3 vuorokauden mittaiset joulunajan pyrähdykset (noin 40 prosenttia matkan varanneista tai sitä harkitsevista), mutta pitkät juhlanpyhät mahdollistavat monille myös yli viikon mittaisen matkan (n. 30 %). Myös 4-6 vuorokauden mittaisen matkan on varannut tai sellaista harkitsee lähes neljännes joululomamatkailijoista. Alle viikon mittaisia matkoja tekevät usein perheet. Kyselyn mukaan suurin ryhmä yli 7 vuorokauden mittaisen joulumatkan jo varanneista ovat puolison tai kumppanin kanssa matkustavat.

–       Aktiivisia matkailijoita ovat kaikenikäiset suomalaiset. Perheiden suosituimmat lomailukohteet löytyvät pääasiassa läheltä eli Suomesta, muista Pohjoismaista ja Baltiasta. Euroopan muihin kohteisiin matkan on jo varannut vajaa viidennes ja kaukokohteisiin vajaa 10 prosenttia kyselyyn vastanneista perhematkailijoista, toteaa SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Kyselyn mukaan Suomessa matkustaessaan perheet majoittuvat lähestulkoon yhtä usein niin maksullisessa majoitusliikkeessä (31,5 %), sukulaisten tai ystävien luona (34 %) kuin omalla tai vuokratulla vapaa-ajan asunnolla / mökillä (34 %). Kulkuneuvona perheillä on ainakin matkan jossain vaiheessa yleensä oma auto (77 %). Vertailtaessa matkustamiseen ja joululahjoihin käytettyjä rahasummia perheet käyttävät kyselymme mukaan rahaa keskimäärin saman verran molempiin eli 200–500 euroa per talous. Vajaa kolmannes vastanneista kertoi perheen lahjoihin ja matkoihin kuluvan 500–1000 euroa per talous.

Puolison tai kumppanin kanssa matkustavat viihtyvät perheiden tapaan kotimaassa (27 %), mutta suuntaavat myös Baltian maihin (24,5 %) tai Euroopan-kohteisiin (21 %). Matkan kesto on keskimäärin 2-3 vuorokautta (39 %), mutta moni käyttää lomaansa yli 7 vuorokautta (31 %). Yleisimmät kulkuneuvot lähialueilla matkustettaessa ovat laiva ja oma auto, kun taas pidempikestoisten matkojen kuljetus tapahtuu yleensä lentäen.

Kaukokohteisiin matkustavat kyselymme mukaan erityisesti työssäkäyvät yli 40-vuotiaat ja eläkeläiset joko yksin tai puolison / kumppanin kanssa. Vertailtaessa matkustamiseen ja joululahjoihin käytettyjä rahasummia tähän matkustajaryhmään kuuluvat näyttävät tehneen selkeän valinnan asian suhteen. Rahat käytetään matkustamiseen, jolloin matkustamiseen käytetään yli 2 000 euroa taloutta kohden lahjoihin käytetyn rahasumman jäädessä alle 200 euron.

–       Yksin matkustavat ovat kyselymme mukaan vaikeimmin kategorisoitava ryhmä, sillä nämä matkailijat tulevat joulun aikana tekemään kaikenmittaisia matkoja kaikilla mahdollisilla kulkuneuvoilla ja kaikkiin mahdollisiin kohteisiin. Tämänkin ryhmän kohdalla nousevat kohteina esiin Suomi ja sen lähialueet. Sukulaisten sohvalla eivät sinkkulomailijat halua enää välttämättä nukkua, ja majoitusvaihtoehtona korostuvatkin maksulliset majoitusliikkeet, kertoo Mäki-Fränti.

Vaikka yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista on jo joulumatkansa varannut, vielä reilut 30 prosenttia lykkää joulusuunnitelmiensa tekoa tai arpoo matkakohdettaan. Kansainvälisenä ilmiönä matkailualalla onkin se, että matkojen varaaminen jää monella entistä myöhäisempään ajankohtaan. Kyselymme mukaan pahiten matkasuunnitelmat ovat kesken työssäkäyvillä yli 40-vuotiailla ja yllättäen myös eläkeläisillä. Matkaan oltaisiin lähdössä puolison, kumppanin tai ystävien kanssa, mutta myös monella perheellisellä joulusuunnitelmat ovat auki. Enimmäkseen suunnitelmissa on lyhyt, 2-3 vuorokauden, matka Suomessa tai sen lähialueilla. Majoitustoiveena on maksullinen majoitusliike, matkustustapana oma auto tai laiva, mutta myös muutkin kuljetusmuodot, kuten juna, bussi ja lentokone, ovat vahvoina vaihtoehtoina. Noin 14 prosenttia vastanneista haaveilee vielä joulumatkasta Euroopan- tai kaukokohteisiin.

–       Vaikka matkailupalveluiden tarjonta on nykyään hyvin laaja, vaihtoehdot vähenevät joulun lähestyessä. Joulumatkaa lähelle tai kauas harkitsevan kannattaakin toimia nopeasti. Joululomamatka on syytä varata luotettavan ja asiantuntevan matkamyyjän kautta viimeistään nyt, kehottaa Mäki-Fränti. 

Comments Off on Suomen matkatoimistoalan liitto ry SMAL: Kaksi kolmasosaa suomalaisista matkustaa tai harkitsee matkustamista kotimaassa tai ulkomaille joulun aikana