Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Tue
4
Aug '15

Matkailun kärkihankkeet tavoittelevat satojatuhansia uusia turisteja Suomeen

Suomen matkailun edistämiseksi on startannut kolme uutta hanketta, joiden tavoitteena on kasvattaa ulkomaisten matkailueurojen määrää nykyisestä 4,4 miljardista. Erityisesti kauas itään kurottava Stopover tavoittelee Suomen kautta Eurooppaan kulkevia aasialaisia turistivirtoja. Nykyisin vain pieni osa Helsinki-Vantaan kautta kulkevista aasialaisista lentomatkaajista pysähtyy Suomessa; jatkossa tavoitteena on tuplata määrä ja saada 80 miljoonaa euroa lisää turismin tuomia varoja Suomeen.

Suomen matkailu on pitkään kehittynyt venäläisten turistien imussa. Venäjän heikentynyt talous on kuitenkin vähentänyt huomattavasti itänaapureiden määrää maassa. Viime vuonna venäläisiä yöpyi maassa 17 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Turismin kasvun takaamiseksi Visit Finland on aloittanut kolme matkailun kasvuohjelmaa. Stopover Finland keskittyy lentomatkaajien pysäyttämiseen Suomeen, FinRelax hyvinvointimatkaajien löytämiseen ja Merellinen saaristo houkuttelemaan turistit nauttimaan ainutlaatuisesta saaristomerestä.

–   Viime vuonna Suomeen tehtiin ulkomailta 8,6 miljoonaa matkaa. Heistä suurin osa oli venäläisiä; 1,3 miljoonaa venäläistä yöpyi Suomessa ainakin yhden yön. Koska venäläisten määrä vähenee, on Suomen katsottava nyt muillekin markkinoille. Turismista saadut rahat pitää jälleen saada kasvamaan, kertoo Kristiina Hietasaari Visit Finlandista.

Suomeen pysähtyvät turistit toisivat rahaa jopa 80 miljoonaa euroa vuodessa

Ulkomainen turismi tuo rahaa Suomeen reilut 4,4 miljardia euroa vuodessa ja työllistää noin 140 000 henkeä 27 000 yrityksessä. Reilussa kymmenessä vuodessa turismista saadut eurot ovat kasvaneet 50 prosentilla. Samaan aikaan aasialaisten turistien määrä on kasvanut 110 prosentilla. Uusien kasvuohjelmien mukaan kasvupotentiaalia on kuitenkin vielä runsaasti: Helsinki-Vantaalla tehdään vuosittain noin kaksi miljoonaa koneen vaihtoa. Aasian lennoille vaihtavia matkustajia on noin 600 000, mutta vain noin 45 000 aasialaista lentomatkaajaa pysähtyy Suomeen.

–  U usista ohjelmista Stopover pyrkii pysäyttämään maahan lähes 50 prosenttia enemmän aasialaisia turisteja. Tämä tarkoittaisi noin 80 miljoonaa euroa. Huomioitavaa on, että kiinalaiset kuluttavat eniten rahaa vierailunsa aikana Suomessa, reilut 620 euroa. Vastaavasti venäläinen kuluttaa keskimäärin vain noin 270 euroa, kertoo Kristiina Hietasaari.

Stopover-ohjelma kohdentuu erityisesti Kiinaan, Japaniin ja Etelä-Koreaan, joista kaikista yöpymisten määrät Suomessa ovat viime vuosina kasvaneet huomattavasti. Viidessä vuodessa Suomessa on yöpynyt 45 prosenttia enemmän kiinalaisia, 34 prosenttia enemmän japanilaisia ja 27 prosenttia enemmän eteläkorealaisia.

–  S topover-hankkeessa merkittäviä kumppaneita ovat muun muassa Finnair, Finavia, VR ja bussiyhtiöt sekä pääkaupunkiseudun matkailuyritykset. Jotta Suomesta voidaan tehdä kiinnostava pysähdyspaikka, meille pitää olla helppo jäädä ja pysähdykseltä tulee saada helposti monenlaisia elämyksiä. Aasialaiset haluavat kokea vierailun aikana monia erilaisia asioita ja ovat valmiita kuluttamaan rahaa, kertoo Hietasaari.

Saksalainen etsii hyvinvointia luonnosta

Suomi on perinteisesti ollut yksi saksalaisten suosima lomakohde, mutta matkustaminen tänne on viime vuosina hiipunut. Yhtenä syynä voi pitää kilpaileviin kohteisiin nähden hankalampaa saavutettavuutta. Toisaalta saksalaisten arvostama luonto- ja hyvinvointimatkailun kehittäminen on ollut Suomessa hidasta: ala on hajanainen ja pääosin hyvin pienten yritysten varassa.

–   Turistit hakevat matkoiltaan helppoutta ja vaivattomuutta eksotiikan ja elämyksien lisäksi. Merellinen saaristo -kasvuohjelma pyrkii nyt nimenomaan saattamaan yrityksiä yhteen ja rakentamaan selkeästi markkinoitavia matkapaketteja ainutlaatuiseen saaristoomme. Alueen pienet yritykset eivät voi mitenkään tehdä itseään yksin tunnetuksi maailmalla olemassa olevilla resursseilla, kertoo Kristiina Hietasaari.

Myös FinRelax -ohjelma katsoo Saksaan, mutta myös Japaniin. Maailmanlaajuisesti hyvinvointimatkailu on yksi eniten kasvavista turismin muodoista. Suomen valtteina ovat erityisesti puhdas ja terveellinen ruoka, metsä ja sen hyvinvointivaikutukset, luontoaktiviteettien monipuolisuus, puhtaat vedet sekä mökkikulttuurin hyödyntäminen hyvinvointimatkailussa.

–   Jo nyt saksalaisista viisi miljoonaa matkustaa hyvinvointilomalle vuosittain. Japanilaisista turisteista 60 prosenttia on naisia, jotka ovat iso kohderyhmä hyvinvointipalveluiden käyttäjinä. Suomessa on jo nyt hyvinvointialan yrityksiä, mutta erityistä kasvupotentiaalia on maaseutumatkailun yhteyteen toteutetuilla palveluilla, joista perinteisimmät saunan ympärille, kuvaa Hietasaari.

Hyvinvointimatkailussa tavoitteena on lisätä alan turismimäärää 10 prosentilla. Merellinen saaristo pyrkii kasvattamaan rannikon ja saariston ulkomaisten yöpymisten määrää miljoonasta 1,2 miljoonaan, eli reilut 15 prosenttia.

Comments Off on Matkailun kärkihankkeet tavoittelevat satojatuhansia uusia turisteja Suomeen