Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Thu
3
Jul '14

Kesälomakausi alkaa Kiinassa – ulkomaanmatkailun suosio kasvussa

Map of China

Kiinalaisten kesälomakausi alkaa heinäkuun alussa, kun koululaiset päättävät lukuvuotensa. Myös työpaikoilla monet pyrkivät lomailemaan heinä-syyskuussa. Kiinalaiset ovat innokkaita matkustamaan lomiensa aikana. Ylivoimaisesti suurin osa matkailusta tapahtuu kotimaassa, mutta ulkomaanmatkailun osuus on hienoisessa kasvussa. Maan turismiviranomaisen mukaan ulkomaanmatkojen määrä kasvoi viime vuonna viidenneksen lähes 100 miljoonaan. Tosin Kiinan sisällä yksistään Pekingiin tehtiin 250 miljoonaa matkaa viime vuoden aikana.

Valtaosa ulkomaanmatkoista suuntautuu Kiinan erityishallintoalueille, jotka lasketaan tilastoissa ulkomaiksi. Hongkongin osuus ulkomaanmatkoista on arviolta 40 % ja Macaon 25 %. Hongkongiin matkustetaan pääasiassa ostosmahdollisuuksien vuoksi, kun taas Macaon suosio perustuu laillistettuun kasinotoimintaan. Taiwan on noussut viime vuosien aikana Japanin ohi Etelä-Korean rinnalle kolmanneksi tärkeimmäksi ulkomaanmatkakohteeksi. Viime vuonna Taiwanilla vieraili 3 miljoonaa mannerkiinalaista. Taiwan pyrkii kasvattamaan turismia myös jatkossa helpottamalla kiinalaisten viisumivaatimuksia. 

Euroopan ja Yhdysvaltojen osuus ulkomaanmatkailusta on arviolta viiden prosentin luokkaa, mutta erityisesti Yhdysvaltojen osuus on kasvanut viime vuosina. Kiinalaiset ovat kasvava ryhmä myös Venäjällä, jossa he olivat suurin matkailijajoukko vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ennen saksalaisia ja turkkilaisia. Venäjällä vierailut ja turistimatkat tilastoidaan erikseen.

Kiinalaisten osuus Suomessa yöpyneistä turisteista kasvoi hieman alkuvuonna. Tilastokeskuksen mukaan kiinalaisten majoituspalvelujen käyttö kasvoi tammi-huhtikuussa 15 % yhteensä 23 000 yöpymisvuorokauteen. Luku on edelleen melko vaatimaton verrattuna esimerkiksi japanilaisten noin 60 000 yöpymiseen.

Maailman matkailujärjestön (UNWTO:n) mukaan kiinalaiset käyttivät ulkomaanmatkailuun viime vuonna noin 130 mrd. dollaria, eli enemmän kuin mikään muu maa. Seuraavina ovat yhdysvaltalaiset ja saksalaiset, jotka molemmat käyttivät 85 mrd. dollaria. Kiinalaiset vievät turismin kautta enemmän rahaa ulkomaille kuin maahan virtaa sisään, mikä on keskeinen syy Kiinan palvelutaseen suurehkoon alijäämään. Alijäämää on myös kasvattanut Kiinan suosion hienoinen väheneminen turistikohteena.

Konsulttiyhtiö Oxford Economics arvioi, että tällä hetkellä noin 110 miljoonalla kiinalaiskotitaloudella on varaa matkustaa ulkomaille, mutta ennustaa määrän kaksinkertaistuvan seuraavien 10 vuoden aikana. Yhtiö arvioi kiinalaisten johtavan jatkossa maailman turismivirtojen kasvua.

Comments Off on Kesälomakausi alkaa Kiinassa – ulkomaanmatkailun suosio kasvussa