Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Wed
25
Jun '14

Kalajoki luottaa matkailun voimaan

bae52c2e2b857b46_800x800ar

Tämän kesän Loma-asuntomessuja isännöivä Kalajoki on tunnettu matkailupaikkakunta. Erityisesti kotimaan matkailijoille Kalajoki on tullut tutuksi vuosikymmenien aikana monipuolisena lomailu- ja matkailupaikkana. Kalajoen 15 kilometriä pitkille Hiekkasärkille on vuosien saatossa muodostunut paljon matkailupalveluita, kuten majoitusta, käyntikohteita, golfkenttä ja ravintoloita. Kalajoen Hiekkasärkät sijaitsevat 130 kilometriä Oulun alapuolella ja 70 kilometriä Kokkolan yläpuolella Valtatie 8 varrella, Kalajoen keskustasta 10 kilometriä etelään.

– Kalajoelta löytyy korkeatasoisia palveluja monessa budjettiluokassa. Majoittua voi edullisesti esimerkiksi leirintäalueilla, ja useat tapahtumat sekä luontoelämykset Kalajoella ovat ilmaisia, huomauttaa Kalajoen Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Honkonen.

Joka vuosi paikkakunnalla vierailee noin 1,5 miljoona kävijää, joista suurin osa kesä–syyskuussa. Välillisesti matkailu tuottaa Kalajoelle vuodessa 45 miljoonaa euroa, palveluiden, ravinnon, vähittäismyynnin jne. muodossa. Matkailu työllistää vuodessa 400 henkilöä, ja suunta on koko ajan kasvussa. Vuonna 2000 matkailu tuotti kaupungille 18 miljoonaa, ja työllisti 200 henkilöä vuodessa.


Kalajoki yllättää matkailijan – tiesitkö nämä vierailukohteet?

Loma-asuntomessupäivän lisäksi Kalajoella kannattaa viettää lomaa pitempäänkin. Esimerkiksi Vesipuisto Jukupark, Kalajoki Golf sekä kylpylä Sanifani ovat tuttuja paikkoja kotimaan matkailijalle, mutta tiesitkö nämä Kalajoen vierailukohteet?

1. Kahvila Siiri

Antiikkikahvila ja teehuone Siiri sijaitsee Plassin kylänraitin varrella Havulan pihapiirissä, punaisessa makasiinissa. Kahvilan ainutlaatuinen tunnelma syntyy kauniista kalustuksesta ja tavaramerkiksi muodostuneista tuoreista, itse leivotuista leivonnaisista. Kahvilapuodista voi ostaa paikallisia käsityötuotteita ja yläkerran näyttelytilassa on esillä vaihtuva näyttely. Kalajoen vanha kaupunki Plassi on itsessäänkin vierailun arvoinen kohde kylämiljöineen ja museoineen. Plassilla voi tutustua Santaholman sahanomistajan jugendhuvilaan Havulaan, pieneen kalastusmuseoon tai historiallisen kaljaasi Ansion rakennustyömaahan.

Kahvila Siiri, Plassintie 56, avoinna ti – pe klo 11-19, la klo 12-16, su klo 12-18 (loma-asuntomessualueelta 8 kilometriä pohjoiseen).

2. Siipon puutarha

Siipon puutarha on vuonna 1967 perustettu kauppapuutarha Kalajoen Rahjankylässä, luonnonkauniilla paikalla valtatie 8 lähellä. Puutarha on suuri, pelkästään kasvihuone pinta-alaa on yhteensä reilut 3000 m2. Siipon puutarhassa on kauniita istutuksia, perennoja sekä marja- ja koristepensaiden taimia. Taimien ja kasvien lisäksi puutarhassa on esille ja myynnissä erilaisia puutarhatarvikkeita ja pihapatsaita. Puutarhakierroksen välissä voi huilata hetken puutarhan laiturilla Siiponjoen varrella. Siipon Puutarha, Puutarhatie 23, avoinna ma – pe klo 9-18 la klo 9-14 (loma-asuntomessualueelta 6 kilometriä etelään).

3. Maakalla ja Ulkokalla

Parikymmentä kilometriä Hiekkasärkiltä merelle päin sijaitsevat Ulkokallan ja Maakallan saaret. Vuosisatoja kalastajien tukikohtana toiminut Maakalla on ollut perämeren tärkeimpiä kalastuspaikkoja. 1720 luvulla Ruotsin kuningas antoi saarelle itsemääräämisoikeudet, joita vieläkin noudatetaan: joka kesä kalastajat kokoontuvat yhteiseen karikokoukseen päättämään saaren asioista. Karikokouksen päätöksellä majoihin ei ole tuotu sähköä tai televisioita. Saarella sijaitsee kalastajakylä, Suomen pienin pappila, kalamuseo, sekä edelleen toiminnassa oleva vuonna 1780 rakennettu kirkko. Ulkokallassa puolestaan on 1870-luvulla rakennettu majakka, majakanvartijoiden talo, kahdeksan mökkiä sekä aitat, jotka siirtyvät perinteen mukaan isältä pojalle. Maakallaan pääsee matkustamaan historiallisella kaljaasi Ansiolla, tai taksiveneellä, jolla tehdään Maakallan lisäksi retkiä myös Ulkokallaan sekä Rahjan saaristoon. Taksiveneet palvelevat tilauksesta. Lisätietoja: Ansio 044-2704358 jorma.untinen@omanetti.fi / taksivene +358(0)40 722 6401 kaisa-leena.korhonen@fememare.fi

4.Vanhan pihan antiikki

Punainen tupa ja vanhat piharakennukset toimivat antiikin ja vanhojen tavaroiden myymälöinä Rahjan kylässä Hiekkasärkkien tuntumassa. Aarteiden etsijä voi tehdä edullisia löytöjä vanhojen kalusteiden, posliini- ja lasiastioiden parissa. Vanhan pihan antiikki on hauska yhdistelmä antiikkipuotia ja kirpputoria, jossa myytävien tuotteiden kunto vaihtelee kunnostettavista entisöityihin tuotteisiin. Vanhan pihan antiikki, Purontie 34, avoinna ma – to klo 10-18, pe – la klo 10-13 (loma-asuntomessualueelta 6 kilometriä etelään).

5. Tyngän Mylly ja karkkipaja

Historiallinen, yhä toiminnassa oleva Tyngän Mylly on perustettu vuonna 1916, Tyngän kylälle, noin 8 kilometriä Kalajoen keskustasta Ylivieskan suuntaan. Tyngän myllyn yhteydessä on lähikauppa, kahvila sekä postin toimipiste. Myllyn rannassa voi myös kalastaa. Myllyn tuotteet on valmistettu kotimaisesta viljasta perinteisin menetelmin. Tyngällä sijaitsee myös Kalajoen Karkkipaja, joka valmistaa käsityönä yksilöllisiä makeisia ja marmeladeja. Karkkipajan tarjontaan kuuluvat lisäksi tilaustyöt, kuten tikkunekut oman suunnitelman mukaisesti. Oiva lahja esimerkiksi hääparille! Karkkipaja, Myllyntie 2 / Tyngän mylly, Myllyntie 30, avoinna ma – pe klo: 8 – 16(14 kilometriä loma-asuntomessualueelta Ylivieskaan päin).

Comments Off on Kalajoki luottaa matkailun voimaan