Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Wed
18
Jun '14

Ulkoasiainministeriö: Matka ilman vakuutusta on uhkapeliä

T

Kun hätä ulkomailla yllättää, Suomen edustustot auttavat ja neuvovat. Rahaa tai laskujen maksua ulkoministeriöltä on kuitenkin turhaa odottaa, sillä se ei kuulu valtion tehtäviin. Vastuu on jokaisella matkailijalla ja siksi on syytä hankkia matkavakuutus.

Klik, klik ja kesän ulkomaanmatka on varattu. Lento- ja hotellivalintoja punnitaan tarkkaan, mutta matkavakuutuksesta luovutaan, koska aiemmilla matkoilla mitään ei ole sattunut ja tuliaisiinkin tarvitaan rahaa. Mutta entä jos…

Matin lompakko ja passi katoavat ravintolassa Phuketissa. Matti pyytää Suomen edustustolta rahaa ja uuden passin, jotta matka voi jatkua. Matti saa uuden passin, mutta rahaa hän ei saa. Edustusto sen sijaan opastaa, kuinka Matin sukulaiset tai ystävät voivat lähettää hänelle Suomesta rahaa.

Maija saa sairaskohtauksen Teneriffalla ja hänet joudutaan lähettämään ambulanssilennolla Suomeen. Maijalla ei ole matkavakuutusta eikä Maijan Suomessa olevalla tyttärellä ole varaa maksaa 50 000 euron lentoa. Suomen edustusto ei suostu maksamaan lentoa tyttären pyynnöistä huolimatta. Edustusto sen sijaan pitää aktiivisesti yhteyttä Maijan tyttäreen ja neuvoo hänelle erilaisista maksujärjestelymahdollisuuksista sekä auttaa lennon järjestelyissä.

Poliisi pidättää Villen Dar es Salaamissa. Villen kaveri pyytää suurlähetystöltä apua, josko he saisivat Villen vapaaksi. Suurlähetystön edustaja käy katsomassa Villeä, mutta edustusto ei voi vapauttaa häntä, maksaa takuita eikä toimia Villen asianajajana. Edustusto neuvoo Villen kaverille, kuinka hän saisi Suomesta tilisiirron takuihin sekä paikallisen asianajan ja tulkin.

Edellä kuvatut tilanteet ovat kuvitteellisia, mutta suomalaisturisteille hyvin mahdollisia. Miksi Suomen edustusto ei maksa matkailijoiden kuluja tai vapauta suomalaisia pinteestä, vaikka hätä on suuri? Minkälaista apua ulkoministeriö ja edustustot tarjoavat matkustajille?

Näihin kysymyksiin vastaa yksikön päällikkö Teemu Turunen. Hän johtaa ulkoministeriön konsuliasioiden yksikköä, jonka tehtävänä on hoitaa suomalaisten asiat parhain päin maailmalla sattuvissa hätätilanteissa.

Veronmaksajat eivät maksa laskujasi

Odotukset Suomen valtion tarjoamia palveluita kohtaan ovat koventuneet. Monet olettavat valtion maksavan hätätilanteessa reissaajan sairaala-, hotelli- ja lentolaskut. Lain mukaan valtio ei kuitenkaan maksa suomalaisturistien kuluja, sillä vastuu kuuluu yksistään matkailijalle.

”Ei ole reilua, että suomalaiset veronmaksajat joutuisivat maksamaan niiden ihmisten kulut, jotka eivät ole ottaneet matkavakuutusta”, Teemu Turunen toteaa.

Suomen edustustojen tehtävänä on hädänalaisten suomalaisten auttaminen ja opastaminen. Ne eivät ole vippikassoja eivätkä laskujen maksajia.
Matkailijoiden on noudatettava ulkomailla paikallisia lakeja ja viranomaisten määräyksiä. Ulkomaalaisuus ei tuo erivapauksia, ja siksi Suomen valtio ei voi vapauttaa pidätettyjä ja vangittuja suomalaisia ulkomailla.

Turusen mukaan hätätilanteessa kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä Suomen edustustoon, esimerkiksi suurlähetystöön, konsulaattiin tai kunniakonsuliin. He tuntevat maan tavat ja tietävät, kuinka menetellä ongelmatilanteissa.

Käytännössä edustustot voivat esimerkiksi

  • neuvoa rahansiirroissa
  • ottaa yhteyttä hätään joutuneen henkilön omaisiin, työnantajaan ja vakuutusyhtiöön
  • myöntää passin kotimatkalle
  • pitää yhteyttä viranomaisiin
  • avustaa asianajajan, oikeusavun ja tulkin hankinnassa.

Ota matkavakuutus ja lue matkustustiedote

Suomalaiset tekevät vuosittain noin 10 miljoona vapaa-ajan matkaa. Iso osa matkoista suuntautuu Välimeren maihin ja Thaimaahan, minkä takia siellä autetaan myös eniten suomalaisia. Kuluneella vuosikymmenellä konsulitehtävät ovat kaksinkertaistuneet. Tilastojen perusteella joka päivä ulkomailla viisi suomalaista joutuu rikoksen uhriksi, puolitoista suomalaista kuolee ja puolitoista suomalaista sairastuu vakavasti.

”Matkailijan hätätilanteet voivat olla todella vaikeita niin henkisesti kuin taloudellisestikin, jos vakuutusta ei ole. Sukulaiset saattavat joutua ottamaan jopa isoja pankkilainoja, jotta omaista voidaan auttaa tai hänet saadaan takaisin Suomeen”, Turunen kertoo.

Erityisesti reppureissaajien ja omatoimimatkailijoiden on Turusen mielestä syytä pitää kotiväki ja ulkoministeriö ajan tasalla matkasuunnitelmista, koska heillä ei ole valmismatkoja koskevaa turvaa takanaan.

Turusen vinkit matkailijalle:

  • perehdy kohdemaahan ja mahdollisiin riskeihin
  • hoida rokotukset, passit ja viisumit kuntoon hyvissä ajoin
  • lue UM:n matkustustiedote
  • ota kattava matkavakuutus
  • tee ennen matkaa matkustusilmoitus

Lue myös:

Comments Off on Ulkoasiainministeriö: Matka ilman vakuutusta on uhkapeliä