Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Mon
5
May '14

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu: Suomalainen ruokamatkailu tarvitsee tekijöitä

petersen_sonja_salminen_salla

Suomalainen ruoka kiinnostaa matkailijoita. Asiakkaita viehättävät ruoan puhtaus, paikallisuus ja siihen liittyvät tarinat, mutta aina sitä ei ole helppo löytää.

Suomalaisessa ruokamatkailussa on paljon potentiaalia, mutta paljon vielä tekemistä, kertoo tuore tutkimus. Raikasta otetta kaivataan etenkin tuotteiden rakentamiseen. Taustalle tarvitaan syvää ymmärrystä asiakkaista ja yhdessä tekemistä.

Tarinat taustoittavat ruokahetkeä

Paikallisuus ja etenkin ruokaan tai miljööseen liittyvät tarinat tekevät ruokailuhetkestä asiakkaalle mielenkiintoisen ja erottuvan. Ravintoloissa ei tarjoilla perinnereseptejä. Ruoka on tähän hetkeen päivitettyä ja perustuu lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin. Tiedon vieminen oikeille asiakkaille on tutkimuksen mukaan selkeä ongelma: edes alasta kiinnostuneet yrittäjät eivät juuri osanneet mainita hyviä ruokakokemuksia Suomesta.

Ruokamatkailun ongelmiin tutkimus tarjoaa ratkaisuksi yhteistyön parantamista ja uusien ajatusmallien käyttöönottoa. Niitä voisi poimia esimerkiksi palvelumuotoilusta. Suomen matkailun valtteja, aitoutta ja oikeita kohtaamisia, ei kuitenkaan saa unohtaa.

Aitoja mielipiteitä kentältä

Tutkimus selvitti suomalaisten maaseudulla sijaitsevien ruokamatkailuyritysten mielipiteitä alasta. Se tehtiin opinnäytetyönä HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun RUOKA&MATKAILU-hankkeelle. Vaikka tutkittavat yritykset olivat erilaisia, haastatteluista selvisi samanlaisia onnistumisia ja ongelmakohtia. Kentällä työskentelevien mielipide on tärkeä, sillä ruokamatkailua on tutkittu vasta vähän.

Opinnäytetyö löytyy kokonaisuudessaan Theseuksesta: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404295279

Comments Off on HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu: Suomalainen ruokamatkailu tarvitsee tekijöitä