Polaroid Photo

Pictures from MATKALAUKKU

MATKALAUKKU

Uutisia & havaintoja matkailusta email: matkalaukku@victoriamedia.fi

Choose a Topic:

Thu
13
Feb '14

Tapahtumia Euroopan kulttuuripääkaupungissa Uumajassa vuonna 2014

9b9ee0737a9b8c9c_800x800ar

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2014 valittu Uumaja sijaitsee Pohjanlahden rannalla, 650 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen ja 400 kilometriä pohjoisen napapiirin eteläpuolella.

Uumaja sijaitsee saamelaisalueella. Saamelaiskulttuurin merkitystä halutaan tuoda esille, minkä takia Euroopan kulttuuripääkaupungin vuosiohjelma on päätetty järjestää saamelaisten kalenterin mukaan. Kalenterissa on neljän vuodenajan sijasta kahdeksan vuodenaikaa (alkukevät, kevät, alkukesä, kesä, loppukesä, syksy, loppusyksy ja talvi). Jokaisella vuodenajalla on oma luonteensa ja omat erityispiirteensä, jotka näkyvät Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden aikana järjestettävissä tapahtumissa.

Kauden aikana on tarkoitus järjestää n. 40 festivaalia, 80 tapahtumaa ja 100 projektia sekä avata uusia museoita ja kulttuurin kohtauspaikkoja.

Tapahtumat ja nähtävyydet Uumajassa ja sen ympäristössä

Kulttuurivuosi on oikea hetki käydä Uumajassa ja tarttua tilaisuuteen tutustua ympäristön upeisiin maisemiin. Varsinaisten kulttuuritapahtumien lisäksi tarjolla on useita tapahtumia, joihin voi osallistua koko vuoden ajan. Talvella voi lähteä esimerkiksi koiravaljakko- ja moottorikelkkakierroksille, hevosvaelluksille tai hiihtoretkille saamelaisoppaiden kanssa ja pitää taukopaikkana kotaa keskellä metsää. Kesällä puolestaan voi käydä vaikkapa Älgens hus ‑puistossa (Euroopan ensimmäinen hirvipuisto), kokeilla koskenlaskua, hirvi- ja hyljesafaria tai kajakkiretkiä saaristossa Uumajan edustalla. Useita palkintoja saanut Umedalen Sculpture Park ‑patsaspuisto on avoinna ympäri vuoden. Siellä on nelisenkymmentä merkittävien ruotsalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden tekemää teosta. Koko vuoden on auki myös Västerbottens museum ‑museo, jossa on esillä saamelaisten kulttuuriin ja alueen historiaan liittyviä näyttelyitä, sekä museoon kuuluva Gammlia -ulkoilmamuseo, jossa on kyseiseltä alueelta peräisin olevia rakennuksia ja kulttuuritapahtumia kesäkuukausien aikana.  

Helmikuussa avataan  GUITARS – The Museum , joka on yksi maailman hienoimmista yksityisistä vintage-kitaroiden kokoelmista, johon kuuluu yli 500 esinettä kitaroiden ja bassojen maailmasta. Esineet ovat uumajalaisveljesten Samuel ja Michael Åhdenin keräämiä 40 vuoden ajalta. Museossa on live-musiikin esitystila Scharinska, musiikkikauppa, äänitysstudio, valokuvausstudio ja ravintola.  http://www.guitarsthemuseum.com/

Vuoden aikana Uumajanjoen rantaan valmistuu Väven , joka on luova ympäristö ja uusi poikkikulttuurinen keskus, jossa on muun muassa uusi kulttuuritalo ja naisten historian museo. Keskus on profiililtaan innovatiivinen ja lajissaan ainutlaatuinen.

Tapahtumapoimintoja kulttuuripääkaupunkivuoden runsaasta kalenterista

Vuodenaikojen konsertit : NorrlandsOperan esittää aina uuden vuodenajan alkaessa konserttiprojektin, joita luonnehtii korkea taiteellinen laatu ja kiinnostava erityisteema:

11., 16., 18., 23.1.:  Beethoven & Beyond , NorrlandsOperanin sinfoniaorkesteri

27.2.  Ljuset och mörkret  – Mirjam Tallyn ”Ljuset och mörkret” ‑oopperan ensiesitys.

8.–9.5.  The Shape of Punk to Come  – NorrlandsOperanin sinfoniaorkesterin toteuttama orkesteriversio Refused-yhtyeen  The Shape of Punk to Come  ‑albumista uudelleenversioituna (Uumajasta kotoisin oleva hardrock-yhtye Refused oli aktiivinen vuosina 1992–1998 ja teki comebackin maailmanlaajuisella konserttikiertueella vuonna 2012).

18.–19.6.  Stadionmusik – Stadionmusiikki : David Mossin ideoima musikaalinen urheilutapahtuma, johon osallistuvat sinfoniaorkesteri, monet olympiaurheilijat ja nuoret voimistelijat.

29.8.  Graham Fitkin  yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa

23.10.  Kappale jazzfestivaalille : jazzmuusikon sinfoniaorkesterille kirjoittama kunnianosoitus jazzille

21.–22.11.  Héla Fattoumi ja Eric Lamoureux, innovatiivisen tanssin ja livemusiikin esitys.

2.2.2014 –18.1.2015  Kahdeksan saamelaistaiteilijaa . Bildmuseet esittelee kahdeksan juuriltaan saamelaista taiteilijaa erilaisissa näyttelyissä, jotka vaihtuvat vuodenajan mukaan. Taiteilijat ovat Ruotsista, Suomesta ja Norjasta ja työskentelevät erilaisin ilmaisumuodoin, muun muassa maalaustaiteen, kuvanveiston, valokuvauksen ja elokuvan keinoin sekä installaatioin ja performanssein.

1.–2.2.  The Sami Chinese Dance Project .  Kiinalais-saamelainen tanssiryhmä TAO Dance Theater ja NorrlandsOperan ovat luoneet tanssi- ja musiikkiesityksen, jossa nämä kaksi ilmaisumuotoa yhdistyvät toisiinsa mielenkiintoisesti.

8., 11., 13. ja 18.2.  Jevgeni Onegin . Kansainvälisesti tunnettu baritoni Peter Mattei astuu ylevän Jevgeni Oneginin rooliin Pjotr Iljitš Tšaikovskin klassikossa.

19.–23.2.  Umefolk ja folk- ja maailmanmusiikin gaala   Tämä folkmusiikkifestivaali on yksi Ruotsin suurimmista ja vanhimmista.

26.2.–12.3.  Saamelaisviikko.  Teemana ovat saamelaiset ennen, nyt ja tulevaisuudessa: keskusteluja, konsertteja, näyttelyitä, elokuvia, teatteri- ja tanssiesityksiä, ruokaa ja paljon muuta.

13.–15.3.  Littfest . Pohjoismaiden pohjoisosan suurin kirjallisuusfestivaali.

24.–29.3.  Umeå Open.  Ruotsin suurin sisätiloissa järjestettävä rockfestivaali: kansainvälisiä yhtyeitä paikallisten taiteilijoiden rinnalla ja oheistapahtumasarja.

24.–27.4.  Spring Forward ‑festivaali.  Vuosittain järjestettävä tanssifestivaali, jossa esiintyy nuoria tanssijoita ja koreografeja. Festivaali on eurooppalaisen Aerowaves-tanssiverkoston aloite.

7.–10.5.  MADEfestivalen . Vuosittain järjestettävä NorrlandsOperanin ja Uumajan kaupungin esittävän taiteen festivaali MADE on musiikkia, taidetta, tanssia ja paljon muuta: se tarjoaa luovan ilmaisun esityslavan, jatkuvasti kehittyvän kohtaamispaikan merkittäville kansainvälisille, kansallisille ja paikallisille taiteilijoille.

2.3.–18.5.  MADE in Sápmi.  Saamelaiskäsitöiden näyttely: taidekäsityötä, muotoilua ja perinnekäsityötä Västerbottens museum‑museossa.

24.5.  Umeå Kulturnatt  –  Uumajan taiteiden yö . Kymmenvuotisjuhla, 150 ilmaistapahtumaa.

17.–21.6.  A Choral Midsummer Light’s Dream . Uumajan kansainvälinen kuorofestivaali.

19.7.  U x U  Uusi musiikkifestivaali Uumajassa. Joukkorahoituksella toteutettu festivaali: tapahtumaan sijoitettu määrä määrittää festivaalin koon ja keston sekä festivaalilla esiintyvät taiteilijat.

25.–27.7.  Visfestival Holmön.  Yksi Pohjoismaiden monipuolisimmista perinnelaulun festivaaleista, joka järjestetään saarella saaristossa.

1.–2.8.  Umeå Geocaching Culture Event 2014.  GPS-vastaanottimien avulla harrastettavaa aarteenetsintää, jota varten paikkakoordinaatit julkaistaan internetsivustolla (englanniksi). Kätköt valitaan ja sijoitetaan kulttuuripääkaupungin kulttuuriehdotusten perusteella.

4.–10.8.  Folkmusiikki valtaa kaupungin . Folkmusiikille ja perinnelauluille omistettu viikko, tapahtumia ympäri kaupunkia.

14.–23.8.  Elektra. K ulttuuripääkaupunkivuoden 2014 suurin produktio! Richard Straussin Elektran upea ulkoilmaesitys, jonka on ohjannut ja tuottanut yksi esitystaiteen koskettavimpia ryhmiä: katalonialainen Fura dels Baus. Elektran tuotanto Uumaja 2014 ‑hankkeen puitteissa on teoksen ensimmäinen täysin ulkona toteutettu esitys. Kyse on ainutlaatuisesta esityksestä mahtavissa puitteissa.

29.8–7.9.  Uuden sirkuksen festivaali . Kymmenen päivää parhaiden ja uskomattomimpien, eri puolilta maailmaa saapuvien nykysirkus- ja katutaiteilijoiden seurassa.

20.9.–19.10.  Survival Kit.  Taidefestivaali, jossa käsitellään eloonjäämisen kysymystä eri tasoilla sekä globaalisti että paikallisesti. Festivaaliin osallistuu kolmisenkymmentä taiteilijaa Ruotsista ja muista maista. Survival Kit alkoi Riiassa vuonna 2009, ja vuodesta 2012 lähtien se on edistänyt aktiivista kulttuurivaihtoa Riian ja Uumajan taidepiirien välillä.

10.–25.10.  Blanche & Marie . Per Olov Enquistin romaaniin ”Blanche ja Maria” perustuva uusi ooppera, joka keskittyy merkittävien naisten, Nobel-palkitun Marie Curien ja Blanche Wittmanin henkilöhahmoihin.

22.–26.10.  Umeå Jazz Festival . Yksi Pohjoismaiden tärkeimmistä jazzmusiikkifestivaaleista.

13.–15.11.  Man Must Dance.  Saamelaisten ekstaattinen tanssi kohtaa Pohjois-Amerikan intiaanien tanssin uraauurtavassa teoksessa, jossa Norjasta, Puolasta ja Portugalista kotoisin olevat tanssijat käyttävät hyväkseen uutta teknologiaa ja metodologiaa monimuotoisessa tanssiproduktiossa.

21.–22.11.  Héla Fattoumi ja Eric Lamoureux, innovatiivisen tanssin ja livemusiikin esitys: NorrlandsOperanin tanssiyksikön, NorrlandsOperanin sinfoniaorkesterin, ranskalaisen Centre Chorégraphique de Caen/Basse-Normandie ‑keskuksen ja koreografien ja taiteellisten johtajien Héla Fattoumin ja Eric Lamoureux’n yhteistyön tulos.

Miksi Uumaja on valittu kulttuuripääkaupungiksi?

Uumaja on yksi Ruotsin edistyksellisimmistä ja luovimmista kaupungeista. Se on avoin kaupunki, joka puolustaa monimuotoisuutta ja jossa kulttuuri ja osallistuminen ovat olleet jo kauan kaupungin poliittisen ohjelman keskiössä: kulttuuri nähdään täällä alueellisen kehittymisen johtavana voimana. Uumajan yliopisto perustettiin 1960-luvulla, ja sen myötä asukasluku on noussut 40 000 asukkaasta 118 000 asukkaaseen, joista puolet on alle 35-vuotiaita. Yliopistossa on 36 000 opiskelijaa. Uumaja erottuu tällä hetkellä eurooppalaisten kaupunkien joukosta olemalla yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista Euroopassa. Uumajan yliopistoon on perustettu äskettäin taidekampus, joka on lajissaan ainutlaatuinen opetuksen ja taiteen keskittymä: siellä yhdistyvät arkkitehtikorkeakoulu, muotoilukorkeakoulu, taidekorkeakoulu ja HumLab–X (avantgardistinen kohtaamis-, tutkimus- ja kokeilutila, jossa humanismi, tiede, taide ja teknologia tapaavat luovan vapauden ympäristössä). Näissä koulutuslaitoksissa tarjotaan kansainvälisen tason opinto-ohjelmia. Samalla alueella sijaitsee nyt myös upea  Bildmuseet  – Kuvamuseo: seitsemän kerrosta nykytaidetta, valokuvia, arkkitehtuuria ja muotoilua.

8ddb08c913bfd962_800x800ar

 

Bildmuseet

Uumaja 2014 hyödyntää ”kulttuurin ohjaaman kasvun” ideaa ja pyrkii korostamaan, että kulttuuri on tärkeä kasvua ja menestystä edistävä voima. Perusperiaatteena on, että mahdollisimman laajasti käsitettynä kulttuuri, joka kattaa kaiken luonnosta parhaaseen kulinarismiin, taiteeseen ja demokratiaan, vaikuttaa osaltaan yrittäjyyteen, työllisyyteen ja kilpailukykyyn.

Uumaja on myös yksi Ruotsin tärkeimmistä musiikkikaupungeista, sen musiikkitoiminta on merkittävää, ja siellä järjestetään erilaisia festivaaleja: ooppera-, hardcore-, pop-, punk-, rock-, blues-, jazz- ja folkmusiikkia. Kaupungista tuli 1990-luvulla eräänlainen maailmanlaajuinen hardcore-tyylin ja Straight Edge ‑liikkeen metropoli.

Vuonna 2013 Uumaja kutsui koko Euroopan osallistumaan Uumaja 2014 ‑hankkeen suunnitteluun tavalla, jota mikään muu kulttuuripääkaupunki ei ollut käyttänyt aiemmin. Tuolloin järjestettiin kansainvälinen ”Artists Caught by [Umeå]” ‑taidekilpailu, jossa maailman kaikki luovan alan edustajat kutsuttiin tulkitsemaan Uumajan, Pohjois-Ruotsin ja saamelaiskulttuurin kahdeksan vuodenajan kulttuuria valokuvien, videoteosten tai muotoilun avulla. Osallistujia oli 500 ja voittajia  kolme. Voittajat palkitaan avajaisseremoniassa. Viime syksynä järjestettiin Euroopan-kiertue ”Caught by [Umeå]”, jonka tarkoituksena oli herättää uteliaisuutta ja kiinnostusta kaupunkia ja koko Pohjois-Ruotsia kohtaan. Tämän tapahtuman pääosassa olivat pohjoisen luova gastronomia, revontulet, jää, teollisen muotoilun opiskelijoiden keksinnöt, alue, saamelaiset ja heidän tarinansa sekä edellä mainitun taidekilpailun teosten esittely ja palkitseminen.

Tietoja kulttuurivuodestawww.umea2014.se/en/

Tietoja Uumajastawww.visitumea.en

Comments Off on Tapahtumia Euroopan kulttuuripääkaupungissa Uumajassa vuonna 2014